Της Tara Lachapelle

Ενώ οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από το outlook για την ανάπτυξη που δημοσιοποίησε η Netflix την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σαφές ότι η κρίση του κορονοϊού ισχυροποιεί περαιτέρω την ηγετική θέση της εταιρείας στην ψυχαγωγία μέσω streaming. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες που προσπάθησαν να προσελκύσουν κοινό τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες -Disney+, HBO Max, Peacock, Quibi- μετά βίας αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση.

Η Netflix μόλις ανακοίνωσε τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, με το νούμερο της αύξησης της βάσης συνδρομητών να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της προσοχής, δίπλα σε μια ανακοίνωση-έκπληξη από τη διοίκηση: ο 55χρονος Ted Sarandos, ο επί μακρόν επόπτης περιεχομένου της Netflix, αναλαμβάνει συν-διευθύνων σύμβουλος. “Αυτή η αλλαγή επισημοποιεί αυτό που ήταν ανεπίσημο -ότι ο Ted κι εγώ μοιραζόμαστε την ηγεσία την Netflix”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Reed Hastings, o 59χρονος ιδρυτής της εταιρείας. Πράγματι, οι δυο τους θεωρούνται το δίδυμο της ηγεσίας στην Netflix και η κίνηση σηματοδοτεί ένα λογικό βήμα στη διαδικασία της διαδοχής.

Η Netflix έχει ένα “οχυρό” που θα ζήλευε ακόμη κι ο Warren Buffett

Όσον αφορά τους αριθμούς, η Netflix πρόσθεσε 10,1 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, περισσότερους σε σχέση με τη μέση εκτίμηση αναλυτών για 8,3 εκατομμύρια που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αλλά πολλοί από αυτούς τους νέους χρήστες εντάχθηκαν στο Netflix λόγω κορονοϊού, καθιστώντας τις προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα λιγότερο εντυπωσιακές, όπως προειδοποίησε ο Hastings τον Απρίλιο. Η εταιρεία προβλέπει μόλις 2,5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές για το τρίτο τρίμηνο, περίπου το ήμισυ από όσο προβλέπουν οι αναλυτές.

Πράγματι, οι αναλυτές ετοιμάστηκαν για απογοήτευση, με την τιμή της μετοχής της Netflix να πέφτει έως και 10% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση. Ωστόσο, εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 46% από τις αρχές του έτους καταγράφοντας μια από τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη S&P 500. Αλλά ακόμη και όταν η μετοχή δικαίως κάνει παύση, παραμένει ο αναμφισβήτητος ηγέτης του streaming, προσφέροντας μια must-have συνδρομή σε μια αγορά με σχετικά αδιάφορες προσφορές. Εν τω μεταξύ, εταιρείες που συνήθως προσφέρουν την ποιότητα ενός blue-chip, όπως η Walt Disney Co., αγωνίζονται να ισορροπήσουν καθώς οι βασικές πηγές κέρδους έχουν στερεύσει εξαιτίας της πανδημίας και το shutdown του Χόλιγουντ συγκρατεί τις φιλοδοξίες τους στο streaming.

Η Disney, η οποία βασίζεται στα θεματικά πάρκα, τα θέρετρα, τις κρουαζιέρες και τα καταστήματα λιανικής για σχεδόν το μισό του ετήσιου λειτουργικού της τζίρου, άνοιξε ξανά το Disney World στο Ορλάντο το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά το κλείσιμο του Μαρτίου. Η Disneyland του Χονγκ Κονγκ κλείνει και πάλι για να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές εντολές μετά από αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού -ενδεικτικό της πρόκλησης στη λειτουργία μιας επιχείρησης που περιστρέφεται γύρω από πλήθη και ταξίδια. Πριν από την Covid-19, ήταν η σταθερότητα τέτοιων επιχειρήσεων που έκαναν εφικτή την έφοδο της Disney στον μη κερδοφόρο ακόμη κόσμο του streaming. Πριν από την ανακοίνωση των κερδών της Netflix την Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση της είχε επισκιάσει αυτή της Disney, καθώς και της AT&T Inc., της μητρικής εταιρείας του HBO και της Comcast Corp., της μητρικής εταιρείας του NBC και των Universal Studios.

Την ίδια ώρα που το social distancing και η διαμονή στο σπίτι έδωσαν στους ανταγωνιστές του Netflix την ευκαιρία να συγκεντρώσουν ακολούθους πιο γρήγορα, οι συνδρομητές διαπιστώνουν ότι μόλις παρακολουθήσουν τα κορυφαία προγράμματα σε αυτές τις νέες εφαρμογές – όπως το Mandalorian στην περίπτωση της Disney+ – δεν υπάρχουν πολλά άλλα εκεί. Αυτό συμβαίνει καθώς οι παραγωγές σταμάτησαν λόγω του κορονοϊού. Το Netflix δεν είχε επηρεαστεί στον ίδιο βαθμό επειδή μεγάλο μέρος του προγραμματισμένου νέου περιεχομένου του για το έτος ήταν ήδη ή σχεδόν ολοκληρωμένο και έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τους χρήστες του Netflix να νιώσουν την “ξηρασία” στα προγράμματα. Η υπηρεσία μόλις πρόσθεσε μια νέα ταινία την περασμένη εβδομάδα που έγινε επιτυχία: “Η παλιά Φρουρά”, μια ταινία δράσης, επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνίστρια την Charlize Theron. Εάν η βιβλιοθήκη του Netflix αρχίσει να φαίνεται αργότερα μέσα στο έτος, η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει για να πάρει την άδεια για περισσότερο περιεχόμενο, αλλά μέχρι στιγμής έχει μια σταθερή ροή. Η εταιρεία είπε ότι ενώ “συνεχίζει αργά τις παραγωγές σε πολλά μέρη του κόσμου”, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, βλέπει να είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία περισσότερα νέα έργα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 από το πρώτο.

Το YouTube TV της Google σόκαρε πρόσφατα τους καταναλωτές αυξάνοντας το μηνιαίο τέλος κατά 30% στα $65 γεγονός που σηματοδοτεί πως το Netflix έχει περιθώριο για να αυξήσει τη δική του τιμή, 13$ τον μήνα. Αλλά με το απόθεμα του Netflix και με τους επενδυτές να εξακολουθούν να επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στην ανάπτυξη και όχι στα κέρδη, δεν έχει κανένα λόγο να αυξήσει ακόμα την τιμή.

Άλλοι κολοσσοί των μίντια δεν μπορούν να διατηρήσουν τη λογική της Netflix. Μπορεί να αναγκαστούν να στραφούν σε αυξήσεις τιμών και σε διαφημίσεις κάτι που θα μπορούσε να απομακρύνει συνδρομητές. Και εκεί ακριβώς είναι που η Netflix έχει χτίσει το οχυρό της. Όσο ανησυχητική κι αν είναι η τιμή της μετοχής της, δεν μπορεί να πει κανείς ότι η στρατηγική της δεν λειτουργεί.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This