Την ώρα που το Κογκρέσο κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πέμπτο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της πανδημίας εκτοξεύεται σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί εναγωνίως να κόψει “δισεκατομμύρια δολάρια” ομοσπονδιακής χρηματοδότησης που προορίζονται για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού και για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Washington Post.

Οι διεργασίες στο Κογκρέσο για το πέμπτο αυτό πακέτο στήριξης είναι εργώδεις, καθώς απομένουν μόλις 11 ημέρες για να υπάρξει συμφωνία και να νομοθετηθεί η νέα αυτή παρέμβαση πριν διακοπούν οι εργασίες για τις καλοκαιρινές διακοπές και ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα ημερήσιο ρεκόρ μετά το άλλο σε κρούσματα.

Η Washington Post αναφέρει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσπαθούν να πείσουν τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας να αφαιρέσουν από την πρόταση νέας δημοσιονομικής στήριξης που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα, κονδύλια δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν τους διαγνωστικούς ελέγχου και το CDC.

Το αίτημα του Λευκού Οίκου όμως φαίνεται ότι “εξόργισε” τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και ορισμένοι από αυτούς το απέρριψαν κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι στο νομοσχέδιο πρέπει να συμπεριληφθούν τα εν λόγω κονδύλια.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας είδε το φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ο Τραμπ συνεχίζει τις “επιθέσεις” του κατά του CDC. Την Παρασκευή ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι “δεν συμφωνεί” με την οδηγία του προέδρου του Κέντρου, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, ενώ νωρίτερα η κυβέρνηση Τραμπ ήρε τη δικαιοδοσία του CDC επί των δεδομένων του κορονοϊού και “μπλόκαρε” την κατάθεση του Ρέντφιλντ στο Κογκρέσο όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε μεικτά μηνύματα σχετικά με το ποιες είναι οι προτεραιότητές της στο πέμπτο πακέτο στήριξης, στο πλαίσιο μιας “επικής σύγκρουσης” που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο, ανέφερε εξάλλου και το Fox Business την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, πιέζει από την πλευρά του να υπάρξει ένας ακόμη γύρος δημοσιονομικής στήριξης αλλά και να επεκταθεί, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις, το πρόγραμμα των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας, που είναι αυξημένα κατά 600 δολάρια, στο νέο πακέτο. Στον αντίποδα, κάποιoi αξιωματούχοι της κυβέρνησης τίθενται υπέρ έμμεσων μέτρων όπως η πρόταση φοροαπαλλαγών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί επίσης να επιτύχει τη μείωση του κονδυλίου που έχει προτείνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου στη “μάχη” κατά της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με την Washington Post.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στις ΗΠΑ. Σήμερα, βέβαια, το κυριότερο πρόβλημα φαίνεται να αφορά την αργή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων από τα εργαστήρια όλης της χώρας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ορισμένα εργαστήρια χρειάζονται 5 έως και 7 ημέρες για να ενημερώσουν τους ασθενείς σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων τους.

Ο Τραμπ εν τω μεταξύ έχει ζητήσει τη μείωση των διαγνωστικών ελέγχων, λέγοντας μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του συγκέντρωσης στην Τάλσα της Οκλαχόμα τον προηγούμενο μήνα ότι ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να περιορίσουν τα τεστ. Αργότερα είπε ότι ήταν ένα “αστείο”, κάτι που αναίρεσε όμως στη συνέχεια λέγοντας ότι δεν “αστειευόταν”.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας προβλέπει κονδύλι ύψους 25 δισ. δολαρίων για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων και την ιχνηλάτηση επαφών. Η εφημερίδα προσθέτει όμως ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι τα χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί γι’ αυτόν τον σκοπό δεν έχουν δαπανηθεί (σημειώνεται ότι και το πακέτο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που ψηφίστηκε τον Απρίλιο περιελάμβανε ποσό 25 δισ. δολαρίων για τη διενέργεια τεστ).

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θέλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατηρήσουν το ύψος του νέου πακέτου κάτω από 1 τρισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, επικριτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, όσον αφορά την κωλυσιεργία σχετικά με το νομοσχέδιο στήριξης που προωθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. “Δεν έχουμε ακούσει κουβέντα από τον ΜακΚόνελ ή τους Ρεπουμπλικανούς, ούτε από την κυβέρνηση σχετικά με οποιαδήποτε πρόταση στήριξης, παρότι ζητάμε ενημέρωση εδώ και πολλές εβδομάδες”, δήλωσε ο Σάμερ, σύμφωνα με το CNN.

Επικριτικός ήταν και ο πρώην επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου Μικ Μουλβάνι, ο οποίος σε άρθρο του στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν “πρόβλημα με τα τεστ”. “Το οποιοδήποτε πακέτο στήριξης θα πρέπει να εστιάζει στην ‘πηγή’ της ύφεσης: στην αντιμετώπιση του κορονοϊού”, ανέφερε στο άρθρο του. “Ξέρω ότι δεν πρόκειται για δημοφιλές θέμα σε ορισμένους ρεπουμπλικανικούς κύκλους, αλλά εξακολουθούμε να έχουν πρόβλημα με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων στη χώρα”.

Πηγή: Forbes

 

Share This