Οι πιθανές επιπτώσεις των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων διχάζει, εκτός από την Σύνοδο Κορυφής, και τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η BILD, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ (SPD), προωθούσε το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, την αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ροτ φέρεται να τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η οικονομική βοήθεια προς ένα κράτος – μέλος θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου, κάτι το οποίο, όπως δήλωσε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, στη βάση του σκεπτικού του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η στάση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποσυνδεθούν τα οικονομικά από τα πολιτικά μέτρα και τυχόν αποφάσεις για κυρώσεις εναντίον κρατών – μελών να λαμβάνονται μόνο με ομοφωνία ώστε να μπορεί να “διασωθεί” από κάποιον ομοϊδεάτη του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Όρμπαν απειλεί να εμποδίσει την συμφωνία για το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» από την πανδημία του κορονοϊού. Με τον ούγγρο Πρωθυπουργό συντάσσονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

 

Share This