Με την πανδημία του κορονοϊού να επιδεινώνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τις δαπάνες τους προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της S&P Global Ratings.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μεγάλα ποσά μετά την πανδημία ωστόσο ορισμένες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν εμφανίζουν “δημοσιονομική κόπωση” και σκέφτονται να μειώσουν ορισμένα κίνητρα όπως δήλωσε ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ασία και τον Ειρηνικό.

“Βλέπουμε ορισμένους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να σκέφτονται να αποσύρουν μερικά από τα μέτρα τους ή ίσως να τα αφήσουν να λήξουν χωρίς να τα ανανεώσουν και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όταν η ζήτηση στην υπόλοιπη οικονομία είναι αρκετά πιεσμένη” δήλωσε στο CNBC.

Ο Roache εξήγησε ότι οι πρόσφατες δαπάνες θα επιδεινώσουν τον ισολογισμό των κυβερνήσεων αλλά είναι απαραίτητο να “αποφευχθεί η επιδείνωση των πραγμάτων”. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι αρχές πρέπει να αναλάβουν ενέργειες που καταστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού δεδομένης της μη ύπαρξης θεραπείας για την επιδημία.

Ο S&P νωρίτερα αυτό τον μήνα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία. Αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος, χειρότερα δηλαδή από το 2,4% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται πως θα ανακάμψει κατά μέσο όρο κατά 4% το 2021 έως το 2023 ωστόσο το επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής σε όλες σχεδόν τις οικονομίες αναμένεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 για αρκετά χρόνια.

“Επομένως δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν όταν δεν υπήρχε ο ιός και σε μεγάλο βαθμό αυτό αντικατοπτρίζει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στους ισολογισμούς και αυτό δεν αναμένεται να διορθωθεί εύκολα ή γρήγορα” δήλωσε ο Roache.

 

Share This