Η επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν προσκόμισαν ούτε αναζήτησαν στοιχεία για τις προσπάθειες ανάμειξης του Κρεμλίνου στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση για την επιρροή της Ρωσίας στις δημοκρατικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την δημοσίευση της οποίας καθυστέρησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να μην συμπέσει με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Στην 55σέλιδη έκθεση διαπιστώνεται ότι η ρωσική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει “η νέα κανονικότητα” και ότι η κατάσταση αυτή “έχει σοβαρά υποτιμηθεί”.

“Θα έπρεπε να έχει υπάρξει αξιολόγηση της ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα. Θα πρέπει να γίνει και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα πρέπει να έλθουν εις γνώσιν του κοινού”, δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κέβαν Τζόουνς, μέλος της επιτροπής.

“Δεν μας δόθηκε καμία αξιολόγηση μετά το δημοψήφισμα για τις ρωσικές απόπειρες ανάμειξης”, αναφέρεται στην έκθεση στην οποία επισημαίνεται η αντίθεση με αυτό που συνέβη ως προς το ίδιο θέμα στις ΗΠΑ, όπου “η αξιολόγηση της επιτροπής Πληροφοριών έγινε δύο μήνες μετά την ψηφοφορία και μία μη χαρακτηρισμένη περίληψη δόθηκε στην δημοσιότητα”.

Τα μέλη της βρετανικής επιτροπής αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εκτίμηση διότι δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν υπήρξε ρωσική ανάμειξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share This