Η Κίνα στηρίζει μια παράταση του μορατόριουμ για την εξυπηρέτηση του χρέους των πλέον φτωχών χωρών έως το 2021, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Προκειμένου αυτό το μορατόριουμ, που αποφασίστηκε από τη Λέσχη του Παρισιού και την Ομάδα των 20 (G20) για το 2020, να παραταθεί για ένα χρόνο, «τα πράγματα προοδεύουν και προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση, και είναι μια καλή είδηση ότι η Κίνα στηρίζει τη βούληση το μορατόριουμ για την εξυπηρέτηση χρέους αυτών των χωρών να παραταθεί από το 2020 στο 2021», δήλωσε ο υπουργός σε τηλεφωνική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα επιβεβαίωσε επίσης τον εποικοδομητικό της ρόλο στο πλαίσιο της Λέσχης του Παρισιού», πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ είχαν προηγηθεί υψηλόβαθμες οικονομικές συζητήσεις μεταξύ Παρισιού και Πεκίνου, παρουσία του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Χου Τσουνχούα.

Σε κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας των συζητήσεων αυτών, η Κίνα ανέφερε ότι θέλει να «διαδραματίσει έναν ρόλο πιο εποικοδομητικό, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας συνεργασίας με τη Λέσχη του Παρισιού, πάνω σε μεμονωμένες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους».

Το περασμένο Σάββατο, 42 από τις 73 φτωχότερες χώρες ζήτησαν να επωφεληθούν από το μορατόριουμ αυτό, το οποίο αντιστοιχεί σε αναστολή εξυπηρέτησης χρέους 5,3 δισεκ. δολαρίων.

Αλλά αυτές οι 73 χώρες οφείλουν και πάλι να αποπληρώσουν έως 33,7 δισεκ. δολάρια έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με ταις οργανώσεις Oxfam, Christian Aid και Global Justice Now σε έκθεσή τους που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20, σε συνεδρίαση που διοργανώθηκε το Σάββατο από το Ριάντ, δήλωσαν ότι «θα εξετάσουν μια παράταση» του μορατόριουμ τις επόμενους μήνες, ανάλογα με την «εξέλιξη της πανδημίας».

Η Κίνα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους κορυφαίους πιστωτές των φτωχών χωρών αλλά δεν δημοσιεύει στοιχεία για το ύψος των χρεών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Share This