«Η χθεσινή συμφωνία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία τον τελευταίο χρόνο. Η Ελλάδα συμμετείχε στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Είναι μια ιστορική συμφωνία με την οποία η Ευρώπη για μια ακόμη φορά δείχνει την αλληλεγγύη της, δείχνει ότι στηρίζει και την οικονομία και τους πολίτες της σε αυτές τις εξαιρετικά πολύ δύσκολες στιγμές», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρoσέθεσε: «Η χρονιά που περνάμε θα είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση κινείται βάσει σχεδίου και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο σχεδίασε ευέλικτο, ρεαλιστικό πρόγραμμα, κι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διευκολύνει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη». Ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη διαμόρφωση ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, σε στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, εξορθολογισμό της φορολογίας για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης ότι στηρίζει εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση και καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ενισχύεται δε η κοινωνική συνοχή.

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, με φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις. «Ακολουθείτε πιστά το δρόμο που χαράξατε και με το φορολογικό σας νομοσχέδιο. Κάνετε μπαλώματα σε προβλήματα που προέκυψαν με τις δικές σας ρυθμίσεις αλλά δεν τα λύνετε. Στήνετε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου ξανά και πουλάτε ασπιρίνη για τον καρκίνο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές να δώσουν στην ελληνική οικονομία την ανάσα που χρειάζεται», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι η οικονομική παράλυση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα και μετάθεση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, στο μέλλον. Ιδίως για το πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε: «Η πρώτη κατοικία θα ρευστοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης, θα περιέρχεται στην κυριότητα ενός φορέα που θα δημιουργηθεί και η μεταβίβαση της κύριας κατοικίας σε αυτό τον φορέα θα γίνει σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ο οφειλέτης θα μπορεί να διαμένει σε αυτή για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο. Εντός τριών μηνών από την έναρξη της ενοικίασης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς με 20ετή διάρκεια. Το βλέπουμε να έρχεται και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία. Και ρωτάμε μήπως το σχέδιο “ Γέφυρα” είναι η γέφυρα για να πάμε σε αυτό το σύστημα;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι είναι θετική για την ίδια την πορεία της ΕΕ γιατί για πρώτη φορά οι χώρες του νότου κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο πολιτικής που έχει θεσμικό αντίκρισμα, το Ταμείο Ανασυγκρότησης, και δίνει δυνατότητα σε μια διαφορετική κατανομή των βαρών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, όπως είπε, πρέπει να φέρει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες κρίσης σε σχέση με την αξιοποίηση του πακέτου. Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι απαιτείται ένα πραγματικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που θα είναι οριστικό και θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις και την αποκατάσταση των αδικιών. Όσο για το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής είπε ότι αποσπασματικά και με τρόπο ανεπαρκή προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα του φορολογικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στην επιτροπή που προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. «Η μεταπήδηση δικαστικών λειτουργών σε θέσεις επιτρόπων, με αποφασιστική αρμοδιότητα, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών, συνεχίζει την αμοιβαία εξάρτηση δικαστικών λειτουργών και πολιτικού συστήματος. Τέτοιοι νόμοι δένουν βαθύτερα τους εν ενεργεία δικαστές με την ευαρέσκεια του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα» είπε ότι οι ρυθμίσεις είναι σε θετική κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι δεν θα καλύψει όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών.

«Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αναστολής πλειστηριασμών», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, και υπογράμμισε ότι εκτός των μέτρων προστασίας τίθεται μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, ανάμεσα στους οποίους όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και οι πυρόπληκτοι από 5 νομούς που έχουν αρύθμιστα δάνεια και δεν μπορούν να επιδοτηθούν. Ανέφερε επίσης πως οι ρυθμίσεις έρχονται από την κυβέρνηση αν και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων δανειοληπτών που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία.

«Ούτε αυτό το νομοσχέδιο θα μπορέσει να δικαιολογήσει τις προσδοκίες που προσπάθησε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει στα λαϊκά στρώματα για μέτρα ελάφρυνσης από τα τεράστια βάρη που έχουν φορτωθεί», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και πρόσθεσε ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν ούτε και από τα πακέτα ενίσχυσης που τρία μερόνυχτα σκληρά, υποτίθεται διαπραγματεύονταν οι ηγέτες της ΕΕ». Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Γέφυρα», η Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι δεν προστατεύει τους δανειολήπτες διότι περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που θέτουν εμπόδια και λειτουργούν και εκβιαστικά στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν καταφέρει να είναι συνεπής. «Για εμάς είναι καθαρό ότι το πρόγραμμα αποτελεί τη γέφυρα για την οριστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν μάλιστα έχει καταστήσει σαφές ότι επόμενο διάστημα παίρνετε μέτρα για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Πέραν αυτών, η κ. Κομνηνάκα παρατήρησε ότι από τις ρυθμίσεις αυτές ωφελούνται για μια ακόμη φορά οι τράπεζες διότι «δια μέσω της υποτιθέμενης στήριξης των οφειλετών, τους δίνετε ζεστό και εξασφαλισμένο χρήμα. Δώρο 500 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες είναι η λεγόμενη “ Γέφυρα” που βαφτίζεται ως δήθεν προστασία της λαϊκής κατοικίας».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υπογράμμισε ότι επείγει σήμερα όσο ποτέ, η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ώστε να πάψει να εξαρτάται η χώρα από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. «Απαιτείται επειγόντως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας», είπε ο κ. Βιλιάρδος και ζήτησε η κρίση του Covid-19 να γίνει ευκαιρία για μια τέτοια προσπάθεια. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης σχολιάζοντας τις διάσπαρτες διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτίμησε ότι εντάσσονται στη στρατηγική αποπροσανατολισμού των Ελλήνων, διότι λείπει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και γίνονται σχέδια επί χάρτου. Αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα», ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι το πρόγραμμα δεν έχει ποσοτικοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πρόσθεσε ότι το κόμμα του ανέκαθεν ζητούσε συνολική λύση για όλα τα δάνεια. Σημείωσε πάντως ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν είναι κακό αφού καλύπτει αρκετούς για τα τρία τρίμηνα που θα ισχύσει, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει μετά.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση με τον ίδιο παραλυτικό τρόπο και ευθυνοφοβία που αντιμετώπισε την κρίση του ευρώ του 2010», ανέφερε για τη χθεσινή απόφαση ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης που επέμεινε ότι όσο αργούν μέτρα ουσιαστικά, τότε οι επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες. «Το ΜέΡΑ25 έχει προειδοποιήσει ότι το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των εξώσεων. Για άλλη όμως μια φορά οι ζημιές των τραπεζών μεταφέρθηκαν στις πλάτες των φορολογουμένων. Με την πανδημία η ανάγκη κατάργησης του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ έγινε ακόμα πιο προφανής. Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι σήμερα, λόγω της οικονομικής κατάστασης, έχει “ πεθάνει” και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω της μεγάλης πτώσης της αγοράς ακινήτων. Και αν προχωρήσει όμως, θα οδηγήσει στην εκταμίευση των εγγυήσεων ύψους 12 δισ. από την πολιτεία στις τράπεζες. Τα funds θα πάρουν τα σπίτια των πολιτών και θα λάβουν τα 12 δισ. Αν έχουμε 12 δισ. ας τα δώσουμε στην πραγματική οικονομία», είπε ο Κρίτων Αρσένης και επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την ίδρυση Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, την εξυγίανση των τραπεζών και την προστασία των δανειοληπτών με την εταιρεία «Οδυσσέας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This