Του Matt Perez

Λίγο πριν από την πρώτη εδώ και μήνες επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ειδική Ομάδα που έχει συστήσει ο πρόεδρος Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Δρ Άνθονι Φάουτσι, από τα σημαντικότερα μέλη της task force, αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν προσκλήθηκε στην ενημέρωση, παρότι η πλειοψηφία των αμερικανικών πολιτειών καταγράφει σταθερά κάθε μέρα ρεκόρ νέων κρουσμάτων και νοσηλευόμενων ασθενών και οι πληρότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σπάνε επίσης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

“Δεν με προσκάλεσαν, και επί του παρόντος υποθέτω ότι δεν θα παρίσταμαι”, δήλωσε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, προσθέτοντας ότι έχει να μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Τραμπ και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί του επέκριναν τον Φάουτσι και άλλους ειδικούς του τομέα υγείας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι ίδιοι πιέζουν να συνεχιστεί το “άνοιγμα” της οικονομίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, την Κυριακή χαρακτήρισε τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ “λίγο κινδυνολόγο”.

“Κάθε άνθρωπος έχει τη γνώμη του για τον τρόπο αντίδρασής του στα πράγματα – προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο ρεαλιστή παρά κινδυνολόγο”, απάντησε ο Φάουτσι όταν ρωτήθηκε για τον χαρακτηρισμό του Τραμπ.

Ερωτηθείς δε για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αναστρέψουν τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στο σύνολο της χώρας μετά τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο Φάουτσι απάντησε ότι απαιτείται η καθολική χρήση μάσκας, το κλείσιμο των μπαρ και πλύσιμο των χεριών.

“Πρόκειται πραγματικά για στοιχειώδη πράγματα, δεν είναι πυρηνική επιστήμη”, τόνισε ο Φάουτσι, προσθέτοντας: “Πιστεύω ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση”.

Όσον αφορά τα πολυάριθμα υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορονοϊού και μάλιστα εντός άνευ προηγουμένου χρονοδιαγράμματος, ο Φάουτσι προέτρεψε τους σκεπτικιστές να κάνουν τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ακόμη και αν κάποιο άλλο υποψήφιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό.

“Ένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί από τον FDA, εκτός εάν αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό”, εξήγησε ο Φάουτσι, προσθέτοντας: “Δεν θα περίμενα να δω αν ένα (σ.σ. εμβόλιο) είναι καλύτερο από κάποιο άλλο”.

Αυτό που έχει σημασία πάντως να επισημανθεί είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σειρά δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των ειδικών του τομέα υγείας και της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Πίτερ Ναβάρο, για παράδειγμα, σύμβουλος του προέδρου επί εμπορικών ζητημάτων, επιτέθηκε στον Φάουτσι μέσω ενός άρθρου του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα USA Today, με τον Τραμπ να σχολιάζει ωστόσο ότι “δεν έπρεπε να το κάνει”. Την ίδια ώρα βέβαια, ο Λευκός Οίκος εμπόδισε τον επικεφαλής των Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου σχετικά με τον εάν είναι ασφαλείς η λειτουργία των σχολείων από το φθινόπωρο. “Είναι ανησυχητικό ότι η κυβέρνηση εμποδίζει το CDC να προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η εμπειρογνωμοσύνη και η καθοδήγησή του είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών”, σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπος, Μπόμπι Σκοτ.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τουλάχιστον 3.858.686 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στο σύνολο της επικράτειας από την αρχή της πανδημίας, ευρισκόμενες στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ενώ κατέχουν τη “μαύρη” πρωτιά σε ό,τι αφορά τους θανάτους από τον ιό, με περισσότερους από 141.425 ανθρώπους να έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους.

Πηγή: Forbes

 

Share This