Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει διευκρινίσεις για την σύνδεση ανάμεσα στην χρηματοδότηση από τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, αφού το θέμα έμεινε ανοικτό από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής που έληξε χθες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
«Πρέπει να δούμε ακριβώς ποια παρεμβατικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί αυτό. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ελάττωση των προσδοκιών μας για τις κοινές αξίες», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θεωρούμε ότι είναι ένα ανοικτό θέμα, θέλουμε να συμμετάσχουμε. Σε αυτό το θέμα δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με μνημόνευση αρχών», προειδοποίησε.
Ο Νταβίντ Σασόλι δήλωσε επίσης ότι θεωρεί απαράδεκτες τις προτεινόμενες περικοπές που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 στους τομείς της Ερευνας και του προγράμματος Erasmus.
«Υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι, αλλά θα θέλαμε να την βελτιώσουμε, πάνω από όλα προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις για ορισμένες από τις περικοπές που θεωρούμε αδικαιολόγητες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν μπορούμε να περικόψουμε τον προϋπολογισμό για την Ερευνα και τους νέους ανθρώπους και το Erasmus, δεν μπορούμε», προειδοποίησε.
Θα χρειασθούν διαπραγματεύσεις πριν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση είναι «πολύ ικανοποιημένη» με το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης θα διεξαχθεί σε δύο περίπου μήνες.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος κορυφής, ο Νταβίντ Σασόλι απάντησε ότι είναι αποφασισμένος το Κοινοβούλιο να γίνει σεβαστό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This