Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018, καθώς η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση της οικονομίας μετά τη λαίλαπα του κορωνοϊού προσελκύει τους διεθνείς επενδυτές σε επενδυτικά assets της ΕΕ.

Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,5% στο 1,1584 στην αγορά συναλλάγματος της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο της συμφωνίας των ηγετών, η οποία θα διαθέσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκολλήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τη χειρότερη ύφεση της μνήμης, «σφίγγοντας» ταυτόχρονα τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε.

Το κοινό νόμισμα «πανηγυρίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών του δεδομένων», δήλωσε η Τζέιν Φόλι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank. «Το μέγεθος του ταμείου ανάκτησης δεν είναι τεράστιο και πιθανότατα θα ήταν ανεπαρκές εάν ένα δεύτερο κύμα lockdown πλήξει την ήπειρο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΕΕ κατάφερε να πετύχει έναν συμβιβασμό νωρίτερα από ό, τι πολλοί περίμεναν είναι σημαντικό».

Τα περιουσιακά στοιχεία της περιοχής έκαναν ράλι.

Ο δείκτης DAX της Γερμανίας είναι πλέον σχεδόν θετικός από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει προσθέσει 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από τα χαμηλά των μέσων Μαρτίου.

Τι προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος

Ήδη από χθες μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής που χαιρετίσθηκε ως ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας από την ηγεσία της Ευρώπης και ως θεμέλιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας οι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν την άνοδο του ευρώ εκτιμώντας ότι θα μετατραπεί σε «ασφαλές» καταφύγιο.

Mizuho: «Το ευρώ μπορεί να ανέβει στα 1,30 $»

Το ευρώ γίνεται «πιο αξιόπιστο» ως ένα ασφαλές καταφύγιο μετά τη συμφωνία που επετεύχθησαν από τους ηγέτες της ΕΕ και θα συσπειρωθεί τους επόμενους 12 μήνες προς τα 1,30 δολάρια, ένα επίπεδο που δεν φαίνεται για έξι χρόνια, σύμφωνα με τον Πίτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής της στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

Προς το παρόν, η εύλογη αξία για το νόμισμα είναι περίπου 1,22 δολάρια, είπε, και μια κίνηση υψηλότερα μπορεί να τοποθετηθεί για την αγορά ομολόγων υψηλότερης απόδοσης στην περιοχή, πρόσθεσε
Credit Agricole: «Γεννήθηκε μια τεράστια νέα δεξαμενή ομολόγων στις διεθνείς αγορές

Το ευρώ πιθανότατα θα ανέβει στα 1,18 $ και υψηλότερα», με τη συμφωνία να δημιουργεί μια «τεράστια νέα κατηγορία υψηλής ποιότητας ομολόγων σε ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένους επενδυτές για να διαφοροποιηθούν από τα ομόλογα και το δολάριο», λέει. στρατηγικός Βαλεντίν Μαρίνοφ.

Το ευρώ διατηρεί τη σύσταση αγοράς όταν υποχωρεί στο εγγύς μέλλον με τις νέες τοποθετήσεις να στοχεύουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα υψηλά του έτους»
Rabobank «Παίξτε ευρώ έναντι ελβετικού φράγκου»

Αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί καταφέρνουν να διαλύσουν τους φόβους για τη ζώνη του ευρώ, η ισοτιμία του σε σχέση με το ελβετικό φράγκο θα πάει ψηλότερα, λέει η Τζέιν Φόλι, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος

«Μπορεί να είναι σε θέση να ωθήσει πίσω στο 1,08,» από περίπου 1,07388 αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ουρές ανεργίας θα μεγαλώσουν σε πολλά μέρη της Ευρώπης τους επόμενους μήνες, οι ευρωπαίοι πολιτικοί ίσως χρειαστεί να εργαστούν σκληρά για διατηρήσουν να σταθούν ακίνητοι για να συνεχίσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης».

Πηγή: Bloomberg

 

Share This