Το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την ανάκαμψή του από το σοκ του κορονοϊού για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την GfK.

Ο δείκτης για το καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να σημειώσει άνοδο στις -0,3 μονάδες τον Αύγουστο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των -9,4 μονάδων τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον δείκτη στις -4,8 μονάδες τον Αύγουστο.

Μια τάση ανάκαμψης V αναδύεται για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία: μια κατακόρυφη πτώση στο καταναλωτικό κλίμα που ακολουθήθηκε από μια ταχεία ανάκαμψη, τονίζει η GfK. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος έχει κερδίσει σχεδόν 23 μονάδες από το χαμηλό των -23,1 μονάδων τον Μάιο.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση στον ΦΠΑ έχει συμβάλει στην ακραία θετική πρόοδο”, ανέφερε ο Rolf Buerkl, εμπειρογνώμονας στην GfK, εξηγώντας ότι οι καταναλωτές επιδιώκουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αγορές από αυτές που σχεδίαζαν αρχικά, κάτι που θα βοηθήσει στην τόνωση των δαπανών φέτος.

Ωστόσο, ο Buerkl προειδοποίησε ότι η τάση κατανάλωσης θα μπορούσε να μειωθεί ξανά τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο αρχικός συντελεστής ΦΠΑ εφαρμοστεί ξανά, όπως έγινε πριν από την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ το 2007.

 

Share This