Τις θεσμικές αλλαγές που προωθούν για τη λειτουργία των ΟΤΑ και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος ενώ ο Α’ αντιπρόεδρος και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, έθεσε σειρά ζητημάτων θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αλλαγής στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης πρότεινε ζητήματα για την καλύτερη λειτουργία των Περιφερειών, χαρακτήρισε αναγκαία την ισότιμη μισθολογική και ιεραρχική εξέλιξη των περιφερειακών υπαλλήλων με αυτών στις κεντρικές υπηρεσίες και ζήτησε παράταση των συμβάσεων των απασχολούμενων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες λόγω κορονοϊού. Επισήμανε ότι μεγάλο μέρος τους, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τοποθετήθηκε καθυστερημένα στις υπηρεσίες και πρότεινε στον υπουργό να παραμένει στις θέσεις του “και λόγω της επικείμενης νέας έξαρσης της πανδημίας”. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε να εξετάσει “αν επιτρέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να ικανοποιηθεί το αίτημα”.

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στην καλή συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο στο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο θέσπισης κινήτρων για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των Περιφερειών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο 2019 μετακινήθηκαν σε υπηρεσίες υπουργείων πάνω από 180 στελέχη της Περιφέρειας, με συνέπεια μηχανισμοί και υπηρεσίες να λειτουργούν με τεράστια κενά ενώ “έρχονται γνωμοδοτήσεις για αρμοδιότητες που υποτίθεται μας ανήκουν χωρίς όμως ποτέ να έχει προβλεφθεί η ταυτόχρονη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων” τόνισε ο κ. Πατούλης ζητώντας να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για ισότιμη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική Διοίκηση, προκειμένου να αποτραπεί η εκροή, και “η αυτοδιοίκηση να έχει τα εφόδια για να ανταποκριθεί στον ενισχυμένο ρόλο της”.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε “ντροπή” για τη χώρα την εικόνα που επικρατεί, με τα απογοητευτικά ποσοστά ανακύκλωσης και την δραματική υστέρηση σε επίπεδο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επισήμανε ότι ως περιφερειάρχης έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενισχύσεις των Δήμων με σύγχρονα απορριμματοφόρα, καφέ κάδους, και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης ενώ “τρέχουν” οι διαδικασίες για την επιπλέον ενίσχυση του εξοπλισμού των Δήμων με 40.000 κάδους και 1.000 πράσινα σημεία”.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ περιφερειάρχης Αττικής, ζήτησε να είναι ισχυρός ο ρόλος των Περιφερειών στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους (αποτελούν τους φορείς διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) καθώς “Δεν μπορεί οι Περιφέρειες να χρηματοδοτούν τα προγράμματα ανακύκλωσης και να μην διατυπώνουν τις θέσεις τους, αλλά να περιορίζονται σε επίπεδο γνωμοδοτικού χαρακτήρα”, όπως σημείωσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε ως “λογικό” το αίτημα και ζήτησε να του κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι για το ζήτημα απαιτείται συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστας στην τοποθέτηση του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι περιφερειάρχες είναι σύμμαχοι της κεντρικής διοίκησης στην προσπάθεια που καταβάλει, δηλώνοντας: “Μπορείτε να μας εμπιστευθείτε και να μας βλέπετε συμμάχους. Το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλο. Είναι ανάγκη να κάνουμε γενναία βήματα για να μπορέσουμε ως χώρα να φτάσουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Share This