Η Σουηδία και η Νορβηγία εφάρμοσαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για την διαχείριση και τον έλεγχο του Covid-19, με την δεύτερη να υιοθετεί γρήγορα αυστηρούς ελέγχους, lockdown και να αυξάνει τη διεξαγωγή τεστ, ενώ η πρώτη προσπάθησε να αντιμετωπίσειν τον ιό με εθελοντικά, κυρίως, και όχι υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ωστόσο, η στρατηγική της Σουηδίας δεν φαίνεται να αποδίδει σαφή οφέλη στην ανάπτυξη: Η οικονομία της υπέστη μικρότερο πλήγμα το πρώτο τρίμηνο από ό, τι οι περισσότερες οικονομίες, αλλά οι μηνιαίοι δείκτες του ΑΕΠ και οι δείκτες καθημερινής δραστηριότητας δείχνουν ότι η ανάκαμψη είναι αργή μετά από αυτό. Την ίδια ώρα η Νορβηγία έχοντας υπό έλεγχο την εμφάνιση νέων κρουσμάτων χαλάρωσε τα μέτρα και η δραστηριότητα έχει ανακάμψει πιο έντονα.

Η απότομη πτώση της δραστηριότητας και στις δύο χώρες ήταν παρόμοια, αλλά σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα του Bloomberg Economics το ποσοστό της πτώσης που οφείλεται στο lockdown και εκείνο που οφείλεται σε άλλους παράγοντες που πλήτουν την ανάπτυξη παρουσιάζει σχετική ισορροπία στην Νορβηγία, ενώ αντίθετα στην Σουηδία κυριαρχούν οι εθελοντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This