Την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων στον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 ζήτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε η ευρωβουλή για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ , οι ευρωβουλευτές καλωσορίζουν μεν την επίτευξη συμφωνίας επί του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική κίνηση» για την ΕΕ, εκφράζοντας όμως παράλληλα δυσαρέσκεια για τις «μαζικές περικοπές επί των επιχορηγήσεων του πακέτου».
Σε ψήφισμα σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,που υιοθετήθηκε με 465 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά, με 67 αποχές, οι ευρωβουλευτές τίμησαν όλους εκείνους που εργάστηκαν στη μάχη για τη αντιμετώπιση του κορονοϊού. Υπογράμμισαν ότι «η αλληλεγγύη είναι συλλογικό καθήκον των πολιτών της ΕΕ».
Σ. Μισέλ: Καταλήξαμε σε μια ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών
Η ΕΕ στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας» μέσω της επίτευξης της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ιστορική αυτή η συμφωνία. Δράσαμε άμεσα, με ταχύτητα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταλήξαμε σε μια συμφωνία πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι πρωτοφανής από πολλές απόψεις. Πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που τα δημοσιονομικά μας κονδύλια συνδέονται με τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός μας συνδέεται άμεσα με το κράτος-δικαίου», ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία «η οποία επιτεύχθηκε ομόφωνα, 27 αρχηγοί κρατών έκαναν και υποχωρήσεις, έδωσαν και πήραν για να καταλήξουμε σε μια ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, μια συμφωνία που είναι ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην ΕΕ».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι 750 δισ. ευρώ, 390 με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. με τη μορφή δανείων.

«Αυτά τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τις περιοχές και τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο. Το 30% του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα δρομολογηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να πιάσουν τόπο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μισέλ, «το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα σε σχέση με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει στους διάφορους τομείς».

Αναφορικά με το BREXIT, επεσήμανε ότι «προτείνουμε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού για το BREXIT. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι είτε με είτε χωρίς συμφωνία, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να στηρίξουμε τις χώρες και τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του BREXIT».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση»

Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για την Ευρώπη, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Oι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών» σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τόνισε ότι «ήταν ζοφερή η κατάσταση και λίγες οι επιλογές».
Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ήταν «μια ευρωπαϊκή πρόταση για να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, μια ευρωπαϊκή πρόταση για μια ευρωπαϊκή ανάκαμψη, το Νext Generation EU».
Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμη από τις δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον βλέπει να χαράζει κάπου και να βγαίνει ένα φως. Αυτή την εβδομάδα δεν παραμερίστηκαν μόνο κάποια ταμπού και κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις. Είκοσι επτά κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές για να καταπολεμήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών από κοινού».
Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση, γιατί είναι πρόκληση και φυσικά κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις.
Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολο αλλά πάντα αξίζει να αγωνίζεσαι για να επιτύχεις κάτι που αξίζει τον κόπο».

Μ. Βέμπερ: Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

“Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητιούνται σήμερα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

“Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα” υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι “το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό” και επεσήμανε ότι “θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Μισέλ και της κυρίας φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων”.

Κλείνοντας ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι “βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα”.

Μ. Σπυράκη στο ΕΚ: «Ζητάμε να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλογος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας»

Για «ένα ιστορικό βήμα που βασίζεται σε έναν ιστορικό συμβιβασμό» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην τοποθέτησή της κατά την έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας για τη συζήτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «ως κοινοβούλιο δε μπορούμε να δεχτούμε την αποσύνδεση της χρηματοδότησης από το κράτος δικαίου, τη μείωση των κονδυλίων για την έρευνα, την παιδεία και την υγεία, τη μείωση των κονδυλίων για το ταμείο δίκαιης μετάβασης που τόσο χρειάζονται οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ελπίζουμε ότι αυτά θα αλλάξουν στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, η Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι «είναι ανάγκη οι πόροι αυτοί να συντονιστούν προκειμένου η ενιαία αγορά και οι οικονομίες μας να είναι περισσότερο πράσινες, περισσότερο ψηφιακές και περισσότερο ανθεκτικές».

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι «η Τουρκία μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, έχει εκδώσει NAVTEX με στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος. Η Τουρκία παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η Τουρκία προκαλεί τη Γαλλία, η Τουρκία παραβιάζει το εμπόριο των όπλων στη Λιβύη, προσβάλλει τις αξίες του δυτικού πολιτισμού μετατρέποντας το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία, σε τζαμί».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «ζητάμε τώρα να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλογος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Είναι ο μόνος τρόπος να στείλει η Ένωση ένα σαφές και καθαρό μήνυμα, ότι δεν ανέχεται να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της, ότι δεν ανέχεται απειλές στα σύνορά της, εργαλειοποιώντας ανθρώπους που υποφέρουν».

Κλείνοντας η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «είναι η ώρα η ΕΕ να πάρει τη θέση που της αναλογεί ως παίκτης στη διεθνή σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής. Πλέον οποιαδήποτε ανοχή στην Τουρκία υπονομεύει την ισχύ της ΕΕ, υπονομεύει το κοινό μας μέλλον».

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να βελτιωθεί πριν την εγκρίνει το ΕΚ

Η συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα για την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, απαράδεκτες οι περικοπές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό

Απαραίτητος ο δημοκρατικός έλεγχος του μηχανισμού ανάκαμψης της ΕΕ για την υπεύθυνη χρήση του

Εκ των ων ουκ άνευ η δέσμευση για τη θέσπιση νέων πηγών εσόδων (ίδιων πόρων) για την ΕΕ

Ανάγκη για σαφή μηχανισμό που θα θέσει ως προϋπόθεση το σεβασμό του κράτους δικαίου για την εκταμίευση πόρων

Οι ευρωβουλευτές προτίθενται να αρνηθούν να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό αν δε βελτιωθεί η συμφωνία

Το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί «ιστορική κίνηση», αλλά οι μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ όπως η Πράσινη Συμφωνία και το πρόγραμμα «Digital Agenda for Europe» κινδυνεύουν.

Σε ψήφισμα σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου 2020, το οποίο υιοθετήθηκε με 465 θετικές ψήφους έναντι 150 αρνητικών και 67 αποχών, οι ευρωβουλευτές θρηνούν τα θύματα του κορονοϊού και αποτίνουν φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν ενάντια στην πανδημία, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν συλλογικό καθήκον αλληλεγγύης».

Θετικό βήμα για την ανάκαμψη, ανεπαρκής η χρηματοδότηση μακροπρόθεσμα

Στο κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει και τη διαπραγματευτική εντολή του Κοινοβουλίου για το τις επερχόμενες συνομιλίες για τη μελλοντική χρηματοδότηση και την ανάκαμψη της ΕΕ, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την αποδοχή εκ μέρους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενός ταμείου ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως προτάθηκε από το Κοινοβούλιο τον Μάιο, την οποία αποκαλεί «ιστορική κίνηση για την ΕΕ». Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ωστόσο τη λύπη τους για τις «τεράστιες περικοπές στις συνιστώσες των επιχορηγήσεων» και ζητούν την πλήρη συμμετοχή του ΕΚ στο μέσο ανάκαμψης, το οποίο «δεν δίνει επίσημο ρόλο στα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλ. τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις περικοπές σε προγράμματα που στοχεύουν στο μέλλον και θεωρούν ότι «αυτό θα υπονομεύσει τα θεμέλια μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης». Εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ για το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση, την υγεία, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την έρευνα ή τη διαχείριση των συνόρων «αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο άμεσης πτώσης της χρηματοδότησής τους μεταξύ 2020 και 2021», σύμφωνα με το ψήφισμα, ενώ από το 2024 «ο προϋπολογισμός της ΕΕ συνολικά θα βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2020, θέτοντας σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ».

Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποδεχθεί μια κακή συμφωνία

Λόγω των θεμάτων αυτών, το Κοινοβούλιο δεν αποδέχεται την πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ 2021-2027 στην υφιστάμενη μορφή της και «δεν θα περιοριστεί στο να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις». Το ΕΚ είναι «διατεθειμένο να αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του για το ΠΔΠ έως ότου επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου», ιδανικά μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το αργότερο για να διασφαλιστεί η ομαλή εκκίνηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων το 2021.

Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί νέα πρόταση για το ΠΔΠ έγκαιρα, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι το Άρθρο 312(4) ΣΛΕΕ προβλέπει την προσωρινή παράταση των ανώτατων ορίων του τελευταίου έτους του ισχύοντος ΠΔΠΔ (2020), καθώς και ότι κάτι τέτοιο συνάδει πλήρως με το σχέδιο ανάκαμψης και την θέσπιση νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΠΔΠ.

Κράτος δικαίου

Το Κοινοβούλιο «εκφράζει τη βαθιά λύπη του» για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδυνάμωσε σημαντικά τις προσπάθειες της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για την προάσπιση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πλαίσιο του ΠΔΠ και του σχεδίου ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι ο Κανονισμός για το Κράτος Δικαίου θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.

Νέες πηγές εσόδων της ΕΕ και αποπληρωμή του ευρωπαϊκού χρέους

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν εκ νέου ότι το Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει το ΠΔΠ αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ίδιων πόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας δέσμης νέων ίδιων πόρων έως το τέλος του ΠΔΠ 2021-2027 η οποία είναι απαραίτητη για να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος της αποπληρωμής του σχεδίου ανάκαμψης.

Πιστεύουν ακόμη ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του σχεδίου αποπληρωμής και ότι, χωρίς περαιτέρω περικοπές σε προγράμματα της ΕΕ ή αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών, η δημιουργία νέων ιδίων πόρων είναι «η μόνη μέθοδος αποπληρωμής που είναι αποδεκτή για το Κοινοβούλιο».

Απαραίτητη η αναθεώρηση στη μέση της διάρκειας του ΠΔΠ

Το Κοινοβούλιο ζητά να τεθεί σε ισχύ μια νομικά δεσμευτική ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ το αργότερο έως το τέλος του 2024 και τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να αφορά τα ανώτατα όρια για την περίοδο 2025-2027, τη θέσπιση πρόσθετων ίδιων πόρων και την εφαρμογή των στόχων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Share This