Ενα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη από το τέλμα που την οδήγησε η κρίση του κορωνοϊού κάνει η Γερμανία, καθώς ένας βασικός δείκτης για την οικονομική της δραστηριότητα επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI έκανε άλμα στις 55,5 μονάδες τον Ιούλιο από 47 τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων και το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μετά από μια καταστροφική ύφεση κατά το β’ τρίμηνο της χρονιάς κατά τη διάρκεια των lockdowns. Τα νούμερα που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ύφεση 9% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, καταδεικνύοντας το βάθος της ύφεσης.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι η άνοδος είχε οδηγό τον τομέα υπηρεσιών, να και ο τομέα της μεταποίησης έδειξε και αυτός μια ισχυρή άνοδο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Ωστόσο, η απασχόληση στη βιομηχανία υποχώρησε, με το 30% των βιομηχανιών να ανακοινώσει μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

«Για μια οικονομία που στηρίζεται τόσο πολύ από τις εξαγωγές, ήταν ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον κλάδο μεταποίησης να ανακοινώνει μια αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό», αναφέρει ο οικονομολόγος της IHS, Φιλ Σμιθ. «Ωστόσο, μία από τις κύριες ανησυχίες παραμένει η αγορά εργασίας και οι συνεχιζόμενες περικοπές στις θέσεις εργασίας ειδικότερα στη μεταποίηση».

Πηγή: Bloomberg

 

Share This