Συνεχίζει το ράλι του ο χρυσός, που πλέον διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 1.900 δολαρίων η ουγγιά, πλησιάζοντας στο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να στρέφουν τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια, όπως το πολύτιμο μέταλλο.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παρατεταμένη πανδημία του κορονοϊού καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη και η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας είναι οι καταλύτες που ενισχύουν τη ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο.

Έτσι, ο χρυσός έχει βάλει ρότα να κλείσει με κέρδη για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, ενώ το ασήμι βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η εξασθένιση του δολαρίου, οι ανησυχίες για το οικονομικό κόστος της υγειονομικής κρίσης και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν θέσει, μάλιστα, τόσο τον χρυσό όσο και το ασήμι σε τροχιά να σημειώσουν τα υψηλότερα ετήσια κέρδη τους σε διάστημα δεκαετίας.

Η UBS Group AG, δε, αύξησε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της όσον αφορά την τιμή του κίτρινου μετάλλου, βλέποντας τον χρυσό να φτάνει τα 2.000 δολάρια η ουγγιά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τις θετικές προοπτικές του χρυσού τονίζει και ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius, συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. “Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά ή κοντά στο μηδέν, τότε ο χρυσός αποτελεί μια ελκυστική επιλογή, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν θα υπάρχει ζήτηση, ενώ βλέπεις ότι η τιμή του θα αυξηθεί καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα στις αγοράς”, σημείωσε.

 

Share This