Η διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ένα σχόλιο για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

“Ο Μακρόν απειλεί την Τουρκία” είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και στον υπότιτλο αναφέρεται ότι ο “Γάλλος Πρόεδρος ενισχύει την Κύπρο στη διένεξη με την Άγκυρα όσον αφορά τα δικαιώματα για τις γεωτρήσεις”. Η εφημερίδα γράφει: “Στη διένεξη με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνείται μια διπλωματία του καθησυχασμού. Την Πέμπτη προειδοποίησε την κυβέρνηση στην Άγκυρα να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι δήλωσε ‘την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. ‘Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται τα δικαιώματα των εταίρων μας στην ΕΕ. Όποιος το κάνει θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις’ δήλωσε με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία”.

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα γράφει: “Ο Μακρόν παρατήρησε σχετικά με τα παιχνίδια εξουσίας της Τουρκίας με τη Ρωσία σε αυτή την σημαντική γεωπολιτικά περιοχή ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ασκώντας μεγαλύτερη πίεση. ‘Η Ευρώπη δεν έχει αρκετό εκτόπισμα. Θα ήταν όμως ένα σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια μας σε άλλους παίκτες’.

“H Μέρκελ διαμεσολαβεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”
Στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας και στην παρέμβαση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt: “Η Άγκελα Μέρκελ διαμεσολάβησε στη διαμάχη μεταξύ των νατοϊκών εταίρων Τουρκία και Ελλάδα. Ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα είναι ότι η Μέρκελ μπορεί και συνομιλεί και με τις δυο πλευρές, δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ την Πέμπτη στο Βερολίνο. “Έτσι δεν είναι τυχαίο που η καγκελάριος αναμείχθηκε ή της ζητήθηκε να αναμειχθεί’”.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους οι δυο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη, επισημαίνοντας ότι καταλύτης στάθηκε η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Και η εφημερίδα γράφει λίγο παρακάτω: “Η Μέρκελ την τελευταία στιγμή απέτρεψε μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τηλεφωνώντας και στις δυο κυβερνήσεις. Κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η καγκελάριος συνομίλησε τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη”. Και το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με την αντίδραση του Ιμπραήμ Καλίν εκπροσώπου του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος “χαρακτήρισε υπερβολική τη στάση της Ελλάδας την Πέμπτη. ‘Δεν θέλουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση ούτε ένταση’ δήλωσε ο Καλίν. Η κυβέρνησή του προκρίνει τις συνομιλίες, δηλώνει, στις οποίες όμως δεν προσέρχεται η Ελλάδα”.

Η Γερμανία θα ωφεληθεί από τη στήριξη των πιο αδύναμων κρατών της ΕΕ
H Süddeutsche Zeitung γράφει για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: “Ήταν πλέον ώριμο αυτό που θεωρείται ορθό και οικονομικό στη Γερμανία να ισχύσει τώρα και για την Ευρώπη. Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι 750 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις ή χαμηλότοκες πιστώσεις θα πάνε στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο. Τα χρήματα θα βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή και οι αγορές να παραμείνουν ανοιχτές. Αυτή είναι η προϋπόθεση ώστε να συνεχίζεται να αγοράζονται γερμανικά αυτοκίνητα και οι Γερμανοί τουρίστες να είναι καλοδεχούμενοι. Τα παράπονα ότι για αυτό το λόγο περικόπηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ ή η Γερμανία τώρα θα χρηματοδοτήσει τα χρέη άλλων κρατών είναι φθηνά. Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν δαπάνησαν όλα τα χρήματα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Και τώρα περισσεύουν 260 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεύτερον δεν ισχύει ότι οι πλούσιες χώρες χαρίζουν χρήματα στις πιο αδύναμες. Ναι, η Γερμανία πληρώνει τώρα περισσότερα αλλά το αντάλλαγμα είναι ανοιχτές αγορές και πόρτες στην Ευρώπη. Παραπάνω δεν γίνεται”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Share This