«Πολύ περισσότερα» χρήματα για μελλοντικές επενδύσεις διαθέτει πλέον η Ευρώπη, υποστήριξε o Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπεραμύνθηκε του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη Τρίτη και το οποίο σκοπό έχει να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες των κρατών μελών από την χειρότερη μεταπολεμική ύφεση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ θα διαθέσει 390 δισ. ευρώ σε μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, ενώ η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εκδίδοντας χρέος.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορεί τον Μισέλ ότι μείωσε τη χρηματοδότηση που προορίζεται για την προστασία του κλίματος, την ψηφιακή καινοτομία και το πρόγραμμα υποτροφιών Erasmus στην πρότασή του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για το διάστημα 2021/27, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης υφίσταται για να εκσυγχρονήσει την ΕΕ», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Βέλγος αξιωματούχος. «Για πρώτη φορά, η ΕΕ μπορεί να δανειστεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για μελλοντικές επενδύσεις σε σχέση με πριν», πρόσθεσε.

Τα κονδύλια του Erasmus θα αυξηθούν κατά το ήμισυ στο νέο προϋπολογισμό, είπε. Περί του 30% των πόρων από το πακέτο στήριξης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του κλίματος.

Πηγή: Bloomberg

Share This