Η απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να εκδώσουν κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης του κορωνοϊού για τα πιο αδύναμα κράτη μέλη θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση και να μην χρησιμεύσει ως σχέδιο για τις μελλοντικές δημοσιονομικές προκλήσεις, υποστήριξε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής στα μέσα του γερμανικού ομίλου ενημέρωσης Funke.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την περασμένη Τρίτη σε μια ιστορική συμφωνία για ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, μετά από μια επεισοδιακή σύνοδο κορυφής που διήρκεσε σχεδόν 5 ημέρες.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συγκεντρώσει έως και 750 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές εκ μέρους και των 27 κρατών, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης σε σχεδόν επτά δεκαετίες ολοκλήρωσης.

«Είναι σημαντικό η ΕΕ να αποδείξει την ικανότητά της να δράσει στην κρίση», δήλωσε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι η επίδειξη αλληλεγγύης ήταν το σωστό στην τρέχουσα κρίση και από οικονομική άποψη .

Ωστόσο, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ο συμφωνημένος χρηματοδοτικός μηχανισμός πρέπει να παραμείνει η εξαίρεση και ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι στην οικονομική βοήθεια.

«Απαιτούνται μηχανισμοί ελέγχου για να διασφαλισθεί ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται σωστά και αποτελεσματικά», συμπλήρωσε.

«Γενικά, πιστεύω ότι η έκδοση κοινού χρέους για εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις είναι ένα μέτρο αμφισβητήσιμο. Τουλάχιστον, το πακέτο δεν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για ένα μεγάλης κλίμακας χρέος της ΕΕ το οποίο θα κατευθυνθεί για την τακτική χρηματοδότηση των νοικοκυριών», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις στις ΗΠΑ, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο για τη Γερμανία.

«Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν ορισμένα από τα μέτρα τους νωρίς και τώρα τα επαναφέρουν ξανά σε ορισμένες πολιτείς. Αυτό το σταμάτημα και το ξεκίνημα είναι σίγουρα κάτι δύσκολο για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε σε εγρήγορση, να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της πανδημίας και να αποτρέπουμε νέα έξαρσή της», κατέληξε.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This