Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το ρωσικό ναυτικό θα εξοπλιστεί με υπερηχητικά πυρηνικά όπλα και υποβρύχια drones, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ρωσία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, γράφει ο Independent.

Ο Πούτιν έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να αναπτύξει μια νέα γενιά πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να στοχεύσουν οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ενώ εμπειρογνώμονες από τη Δύση αμφισβητούν το πόσο προχωρημένα είναι τα στρατιωτικά σχέδια της Μόσχας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας αναφέρει ότι τα νέα όπλα είναι στην τελική φάση δοκιμών.

Τα εν λόγω όπλα περιλαμβάνουν το υποβρύχιο πυρηνικό drone ονόματι “Ποσειδώνας”, το οποίο έχει σχεδιαστεί να μεταφέρεται από υποβρύχια, και τον υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon, ο οποίος μπορεί να μεταφέρεται από πλοία.

Η ευελιξία των υπερηχητικών πυραύλων, που ταξιδεύουν πέντε φορές με την ταχύτητα του ήχου, καθιστά δύσκολο το έργο εντοπισμού και παρακολούθησης.

Μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη σε ετήσια ναυτική εκδήλωση, ο Πούτιν είπε ότι ο στόλος θα ενισχυθεί με 40 νέα πλοία τον επόμενο χρόνο.

Και ενώ δεν ξεκαθάρισε πότε ο στρατός θα λάβει τα νέα υπερηχητικά όπλα, τόνισε ότι η μέρα αυτή πλησιάζει.

”Η εκτεταμένη ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών που δεν έχουν άλλες ισάξιες στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών συστημάτων και των υποβρύχιων drones, θα δώσει στον στόλο μοναδικά πλεονεκτήματα και αυξημένες ικανότητες μάχης”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω ρωσικών πρακτορείων, το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι διεξήχθησαν δοκιμές για τα υποβρύχια Belgorod που είναι τα πρώτα με δυνατότητα μεταφοράς των drones “Ποσειδώνας”.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη ομάδα υπερηχητικών πυραύλων Avangard τέθηκε σε λειτουργία δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2019.

Εκείνη την περίοδο ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ”καμία χώρα δεν διαθέτει υπερηχητικά όπλα, πόσο μάλλον υπερηχητικά όπλα ηπειρωτικής εμβέλειας”.

 

Share This