Του Sergei Klebnikov

Με κεφαλαιοποιήσεις στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της “φούσκας της τεχνολογίας”, υπάρχει η ανησυχία πως ένα πλήθος επενδυτών συγκεντρώνονται σε τεχνολογικές επιχειρήσεις μεγάλης αξίας. Αυτή η υπερσυγκέντρωση σε μια μερίδα μετοχών ίσως ενέχει μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με ορισμένους.

Η εικόνα της αγοράς
-Η ανάκαμψη της αγοράς μετοχών από την περίοδο της πανδημίας οφείλεται στο γεγονός πως πολλοί επενδυτές συγκεντρώνουν τα χρήματά τους σε μια πολύ μικρή μερίδα τεχνολογικών μετοχών.

-Οι μετοχές των Apple, Microsoft, Amazon, Google και Facebook γνωρίζουν σημαντική άνοδο και οδηγούν την αγορά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, κατά τους τελευταίους μήνες.

-Αν και ο S&P γνώρισε πτώση 1% το 2020, οι μετοχές των Facebook και Google έκαναν άλμα πάνω από 10%, των Apple και Microsoft κατά 25% και της Amazon κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 57%.

-Πολλοί επενδυτές αντιμετωπίζουν αυτές τις μετοχές σαν “ασφαλές καταφύγιο”, και περιμένουν σταθερά κέρδη παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας, η οποία έχει καταρρακώσει την υπόλοιπη αγορά.

-Σήμερα, αυτές οι πέντε εταιρείες αποτελούν το 22% του S&P 500. Αυτό έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στη Wall Street για υπερσυγκέντρωση.

-Η ανησυχία εξηγείται απλά ως εξής: μια πτώση στις μετοχές αυτών των εταιρειών είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά.

-“Το γεγονός πως αυτές οι τεχνολογικές μετοχές είναι τόσο ισχυρές αποτελεί σημάδι προσοχής στην αγορά. Οι επενδυτές δεν αγοράζουν μετοχές αεροπορικών ή ταξιδιωτικών ομίλων, για παράδειγμα”, σχολιάζει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

-“Δεν αποτελεί σημάδι αισιοδοξίας. Οι επενδυτές κοιτούν μετοχές τεχνολογικών εταιρειών όπως επέλεγαν μετοχές εταιρειών κοινής ωφελείας. Τα δυνατά επιχειρηματικά μοντέλα και οι προοπτικές ανάπτυξης αυτών των εταιρειών είναι τόσο μεγάλα που θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν ακόμη και σε αβέβαιες συνθήκες”, προσθέτει ο ίδιος.

“Μην ανησυχείτε”
Κάποιοι αναλυτές λένε πως οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται για υπερσυγκέντρωση. “Ευτυχώς, μπορείτε να διαγράψετε αυτή την ορολογία από το λεξιλόγιό σας”, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος αναλυτής της Credit Suisse, Jonathan Golub. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί σήμερα οι πέντε τεχνολογικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από αυτό που αντιπροσώπευαν οι τεχνολογικές εταιρείες της “φούσκας” (όταν η Microsoft, η Cisco Systems, η General Electric, η Intel και η Exxon Mobil αποτελούσαν περίπου το 18% του S&P), αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρότερη αύξηση κερδών στον δείκτη.

“Νομίζω ότι πρέπει να δούμε πότε θα αρχίσει να ξεφουσκώνει η ‘φούσκα της τεχνολογίας’. Και το ζήτημα είναι πως αν οι επενδυτές δεν καταφύγουν στην τεχνολογία, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή”, σημειώνει ο Crisafulli.

Πηγή: Forbes

 

Share This