Του Aaron Brown

Μια από τις σημαντικότερες ιστορίες των προεδρικών εκλογών του 2016 ήταν το πώς κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου του ότι οι περισσότεροι ποσοτικοί αναλυτές του έδιναν πιθανότητες μεταξύ 1% και 15%, κατά τις εβδομάδες προ των εκλογών. Σήμερα ο Economist δίνει στον Τραμπ πιθανότητες νίκης 7%. Άλλοι ιστότοποι είναι πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μπορώ να βρω στατιστικά μοντέλα που να δίνουν στον Τραμπ ακόμη και μια πιθανότητα 20%. Οι αγορές στοιχημάτων εξακολουθούν να κινούνται στο 40%, όπως και η εκτίμηση του καθηγητή Philip Tetlock, του Good Judgment Project, τον οποίο θεωρώ τον πιο αξιόπιστο.

Έθεσα αντιρρήσεις πριν από τις εκλογές του 2016 για τα ποσοτικά μοντέλα, που ήταν παρόμοιες με τα επιχειρήματα των Nassim Taleb, Dhruv Madeka και άλλων. Είναι ένα λεπτό στατιστικό σημείο, αλλά σημαντικό, και βλέπουμε τα ίδια ελαττώματα το 2020. Οι καθημερινές κινήσεις κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ μικρές για να υποστηρίξουν μια πτώση 47 ποσοστιαίων μονάδων στην πιθανότητα νίκης του Τραμπ από τα μέσα Μαρτίου, στο 7% από 54%· την ίδια στιγμή οι πραγματικές καθημερινές κινήσεις στα μοντέλα είναι αδικαιολόγητα μεγάλες. Η πιθανότητα νίκης του Trump πρέπει να είναι πιο κοντά στο 50% από ό,τι προτείνουν τα ποσοτικά μοντέλα.

Είναι πιο εύκολο να αντιληφθείτε τα νούμερα, αν σκεφτείτε ένα καζίνο. Ας υποθέσουμε ότι είστε ο διευθυντής και ένας από τους υφισταμένους σας αναφέρει ότι ένας πελάτης κερδίζει 60.000 δολάρια. Ζητάτε να δείτε τη ροή στοιχημάτων. Εάν ο πελάτης κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα, ας πούμε στοιχηματίζοντας 2.000 δολάρια στο νούμερο πέντε στη ρουλέτα, δεν υπάρχει τίποτα το ύποπτο. Και αν ο πελάτης έκανε μια σειρά από μεγάλα στοιχήματα, ας πούμε 50 παρτίδες blackjack στα 10.000 δολάρια ανά παρτίδα, είναι επίσης εύκολο να κερδίσει 60.000 δολάρια με λίγη τύχη.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι ο πελάτης έκανε 137 ξεχωριστά στοιχήματα 1.000 δολαρίων, στο τραπέζι των ζαριών, κερδίζοντας 81 από αυτά αντί του αναμενόμενου των 55. Οι πιθανότητες είναι λιγότερες από μία στις 200.000, και θα πρέπει να θορυβηθείτε. Τα στοιχήματα είναι πολύ μικρά και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές για να υπάρχει οποιαδήποτε λογική πιθανότητα να κερδίζει 60.000 δολάρια.

Αλλά αυτό λέει ο Economist ότι έκανε ο Joe Biden. Δεν προσπαθώ να επιτεθώ στον Economist. Βλέπω το ίδιο μοτίβο σε όλες τις μεγάλες καθημερινές προβλέψεις πιθανοτήτων για τις εκλογές. Απλά ο Economist ήταν αρκετά ευγενικός που μου έδωσε ένα χαρτί με τις καθημερινές προβλέψεις τους, καθώς και ολόκληρο τον κώδικα και τα δεδομένα υπολογιστή για το μοντέλο. Η πιθανότητα νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές αυξήθηκε τις 81 από τις 137 ημέρες και, όταν ανέβηκε, αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,09 εκατοστιαίες μονάδες. Όταν έπεσε έπεσε μόνο κατά μέσο όρο 0,73 ποσοστιαίες μονάδες, ακριβώς όπως στο παραπάνω παράδειγμα. Αυτό είναι ισχυρή απόδειξη ότι το μοντέλο έχει κάποια μεροληψία. Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα ως μεροληψία υπέρ του Μπάιντεν. Θα μπορούσε να είναι απλά υπέρ όσων είναι μπροστά στις εκλογές ή κάτι άλλο.

Προκειμένου να αποδεχτώ μια πτώση πιθανότητας 47 ποσοστιαίων μονάδων για τον Τραμπ, από τον Μάρτιο, θα χρειαζόταν να βλέπω καθημερινές κινήσεις πιθανοτήτων περίπου τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές που φαίνονται στο μοντέλο του Economist. Εάν ο άνθρωπος που έπαιζε ζάρια πόνταρε 3.000 δολάρια αντί για 1.000, το κέρδος των 60.000 δολαρίων θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά καλή τύχη. Ωστόσο, οι καθημερινές κινήσεις πιθανότητας στο μοντέλο του Economist είναι πολύ μεγάλες. Είναι εξαιρετικά απίθανο οι πιθανότητες να κινούνται περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα την ημέρα, κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Πολλές από τις πληροφορίες για τις εκλογές του 2020 είχαν ήδη κυκλοφορήσει μέχρι την 1η Μαρτίου 2020, όταν ο Economist ξεκίνησε να τρέχει το μοντέλο του. Ήμασταν πολύ σίγουροι ποιοι θα ήταν οι υποψήφιοι και γνωρίζαμε το παρελθόν τους και τους πρωταγωνιστές των προεκλογικών εκστρατειών τους. Πολλές περισσότερες πληροφορίες πρόκειται να προκύψουν από τώρα έως τις εκλογές του Νοεμβρίου, με συζητήσεις, επιλογές αντιπροέδρων, συνέδρια, διαφημίσεις, εκστρατείες, δημοσκοπήσεις και ειδήσεις. Τέλος, πολλές πληροφορίες θα αποκαλυφθούν την ίδια την ημέρα των εκλογών.

Για μια απλή υπόθεση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 30% των πληροφοριών ήταν γνωστό πριν από την 1η Μαρτίου, το 30% θα βγει από τώρα έως τον Νοέμβριο και 30% την ημέρα των εκλογών. Αυτό αφήνει ένα υπόλοιπο 10% των πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές, που θα έπρεπε να κυκλοφορήσει μεταξύ 1ης Μαρτίου και σήμερα και νομίζω ότι αυτό είναι γενναιόδωρο ποσοστό. Οι καθημερινές αλλαγές πιθανότητας στο μοντέλο του Economist υποδηλώνουν ότι το 30% όλων των πληροφοριών σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 αποκαλύφθηκαν μεταξύ 1ης Μαρτίου και σήμερα.

Για να λάβω σοβαρά υπόψη την εκτίμηση πιθανότητας του Economist, θα έπρεπε να βλέπω καθημερινές αλλαγές πιθανότητας τρεις φορές μεγαλύτερες από ό, τι είναι τώρα, αλλά θα πίστευα μόνο το ένα τρίτο των καθημερινών μεταβολών πιθανοτήτων. Δεν πιστεύω λοιπόν το μοντέλο. Κατά γενικό κανόνα, η συνολική του κίνηση είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη, οπότε η πτώση 47 ποσοστιαίων μονάδων για τον Τραμπ θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, βάζοντας τις πιθανότητες του Τραμπ στο 42%, κάτι που θα ευθυγράμμιζε το μοντέλο περισσότερο με τις αγορές στοιχημάτων και το Good Judgment Project, του Tetlock.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This