Η Τουρκία κατηγόρησε την Επιχείρηση Irini της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο με στόχο την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη ως μονόπλευρη και υπέρ του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με την hurriyet.

”Η επιχείρηση Irini είναι απολύτως μονόπλευρη. Υποστηρίζει τον Χαφτάρ και τιμωρεί τη Λιβυκή κυβέρνηση [Εθνικής Συμφωνίας]”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια στην Άγκυρα στις 27 Ιουλίου.

Η αποστολή της ΕΕ αγνοεί την αποστολή όπλων από την Αίγυπτο, τη Γαλλία και άλλες χώρες, καθώς και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία και τις αφρικανικές χώρες, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη και δίκαιη πολιτική σχετικά με τη Λιβύη.

”Τα αιτήματα της νόμιμης λιβυκής κυβέρνησης δεν έχουν ικανοποιηθεί ποτέ. Ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης Irini; Η μόνη αποστολή της είναι να προσπαθεί να επιθεωρήσει τα σκάφη μας που μεταφέρουν τρόφιμα και εξοπλισμό, γεγονός που προκαλεί εντάσεις. Μπορεί να ελέγξει όπλα που προέρχονται από την Αίγυπτο; Επιθεωρούνται τα αεροπλάνα που προέρχονται από τη Συρία και τη Ρωσία; Επιβάλλονται έλεγχοι στα αεροπλάνα και τα όπλα που προέρχονται απευθείας από τη Γαλλία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;”, διερωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την επιβολή του εμπάργκο όπλων σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός υπό τον ΟΗΕ.

Και οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν ότι η καλύτερη λύση για το ζήτημα της Λιβύης είναι σε πολιτικό επίπεδο.

Αγία Σοφία

Σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Τσαβούσογλου είπε ότι όλες οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, ενώ η Άγκυρα σέβεται τις εκκλήσεις για προστασία του ιστορικού μνημείου ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

”Η αντίδραση της Ελλάδας είναι ακατανόητη. Αντιδρά σαν να ήταν ιδιοκτησία της Ελλάδας και κατασχέθηκε. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει αυτό: Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453 και η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 1462”, δήλωσε. ”Η Αγιά Σοφιά δεν είναι κοινός οίκος, είναι τζαμί”.

Η Τουρκία θα προστατεύσει το μνημείο με τον ίδιο τρόπο που το κάνει από το 1453, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

“Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί”, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών.

 

Share This