Την ανάκληση της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Τουρκία, ζητά με ψήφισμα που εξέδωσε χτες η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η οποία χαρακτηρίζει ως «κοντόφθαλμη, ανιστόρητη και προκλητική» τη συγκεκριμένη κίνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε εν ενεργεία χώρο λατρείας αποτελεί χτύπημα στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού. «Με τη στάση αυτή, η γειτονική μας χώρα προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, προσβάλλοντας αυτή τη φορά με περισσό κυνισμό όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τη Χριστιανοσύνη», τονίζεται στο ψήφισμα, με το οποίο το ΒΕΘ καλεί την UNESCO, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Το ΒΕΘ προτείνει την επιβολή, στην Τουρκία, των κυρώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες, την ηχηρή προειδοποίηση για εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και την έντονη διαμαρτυρία προς τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις, καθώς «καμία επιχειρηματική πρακτική δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα». Ζητά επίσης την ξεκάθαρη στήριξη των συμμάχων της Ελλάδας και των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This