Της Lisette Voytko

Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν την Κυριακή ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περιλάβει έναν ακόμη γύρο επιταγών στήριξης των Αμερικανών στην πρότασή του για το νέο πακέτο τόνωσης, ένα μέτρο ανάλογο με αυτό που προέβλεπε το πακέτο διάσωσης το οποίο εγκρίθηκε τον Μάρτιο, την ώρα που το συντηρητικό κόμμα προσπαθεί να περιορίσει τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας, ένα επίσης δημοφιλές μέτρο.

“Επίκειται μια επιταγή ύψους 1.200 δολαρίων, στο πλαίσιο του νέου πακέτου”, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκοι, Λάρι Κούντλοου στο CNN την Κυριακή.

Στις “επιταγές” αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο Fox News Sunday, ενώ μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε αποκαλύψει ότι οι Αμερικανοί θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τη νέα δόση της στήριξης τον Αύγουστο.

Αμφότεροι πάντως τάχθηκαν υπέρ του περιορισμού του ενισχυμένου επιδόματος ανεργίας στο 70% των απολεσθέντων μισθών κάθε εργαζομένου, επισημαίνοντας ότι τα επιπλέον 600 δολάρια την εβδομάδα που δίνονται επιπροσθέτως του επιδόματος ουσιαστικά αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να επιστρέψει την αγορά εργασίας.

Εν τω μεταξύ, δύο Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές, ο Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα και ο Τομ Τίλης από τη Βόρεια Καρολίνα, πιέζουν για συμπεριληφθούν στους δικαιούχους των επιταγών και περίπου 2 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες που είναι παντρεμένοι με αλλοδαπούς υπηκόους, οι οποίοι δεν έλαβαν την πρώτη επιταγή, με βάση την οδηγία του Λευκού Οίκου, καθώς οι σύζυγοί τους δεν είχαν έγκυρους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτό που πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει η πρόταση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι η μείωση του φόρου μισθοδοσίας, μέτρο που προωθούσε η κυβέρνηση Τραμπ αλλά απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο Κογκρέσο.

Όλοι πάντως, περιμένουν να δουν τι επιπλέον μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας θα περιλαμβάνει η πρόταση των Αμερικανών. Πέραν τον επιταγών, ο Κούντλοου είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επεκτείνει το μορατόριουμ σχετικά με τις εξώσεις που είχε εφαρμοστεί τον Μάρτιο, γεγονός που έχει στόχο να προστατευθούν ακόμη περισσότεροι Αμερικανοί ώστε να μην μείνουν χωρίς στέγη επειδή αδυνατούν να καταβάλουν το ενοίκιο. Ο Κούντλοου είπε επίσης ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει μπόνους απασχόλησης και εξαίρεση της παρακράτησης φόρους για όσους Αμερικανούς ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, από τη μεριά της, μιλώντας στο CNN την Κυριακή δήλωσε ότι τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας και τα επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών είναι “κρίσιμης σημασίας” και τάχθηκε κατά της πρότασης των Ρεπουμπλικανών να συνδέσουν τη χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων με τους απολεσθέντες μισθούς των εργαζομένων. “Επιτρέψτε μου να πω αυτό: ο λόγος που επιλέχθηκε το μέτρο των 600 δολαρίων ήταν η απλότητά του. Γιατί να μην διατηρήσουμε αυτό το απλό μέτρο;”.

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων του δεύτερου γύρου “επιταγών” πιθανότατα θα είναι ανάλογα με αυτά του πρώτου γύρου, γεγονός που σημαίνει για να λάβει κάποιος το βοήθημα των 1.200 δολαρίων θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 75.000 δολάρια. Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου γύρου “επιταγών”, κάτι με το οποίο είχαν συμφωνήσει πολλοί Δημοκρατικοί. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, με ορισμένους γερουσιαστές του κόμματος να προτείνει τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι Δημοκρατικοί ενέκριναν τη δική του πρόταση για το πέμπτο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, το HEROES Act, το οποίο προβλέπει έναν ακόμη γύρο “επιταγών”, ύψους 1.200 δολαρίων.

Κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του βοηθήματος πάντως, δεν έλειψαν τα ευτράπελα, καθώς μεταξύ των δικαιούχων ήταν πολλοί που είχαν ήδη φύγει από τη ζωή. Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακύρωσε τον Ιούνιο επιταγές ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που είχαν εκδοθεί στο όνομα αποδημησάντων.

Πηγή: Forbes

 

Share This