Της Judy Dempsey

Από την αρχή δεν επρόκειτο να είναι μια εύκολη Σύνοδο Κορυφής. Όταν πρόκειται για τη συμφωνία του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, το πολυετές χρηματοοικονομικό πλαίσιο (MMF), κάθε κράτος-μέλος βάζει πρώτα τα δικά του συμφέροντα.

Αλλά αυτή τη φορά, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων τεσσάρων ημερών κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πολιτικές συνθήκες είχαν αλλάζει ριζικά από τις διαπραγματεύσεις για τον τελευταίο προϋπολογισμό του 2013.

Η Ευρώπη και κάποια άλλα τμήματα του κόσμου έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό που ξέσπασε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2018 και προκάλεσε πανδημία.

Η διατλαντική σχέση βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση με την κυβέρνηση Trump να αποχωρεί από τις πολυετείς συμφωνίες που έχουν διαμορφώσει την μετά το 1945 τάξη.

Η Ρωσία έχει παρέμβει στην εσωτερική πολιτική διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στη Βρετανία. Η Κίνα, καταπατώντας όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθεί την πολιτική της, διαίρει και βασίλευε, στην Ευρώπη.

Όσο για την ίδια την ΕΕ, από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, η ικανότητα της να ασκεί εξωτερική πολιτική έχει παραμείνει αβέβαιη.

Το ιστορικό της στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στον δεκαετή πόλεμο στη Σύρια -για να αναφέρουμε κάποιες μόνο συγκρούσεις που έχουν κοστίσει εκατομμύρια ζωές- δεν είναι για υπερηφάνεια.

Εάν αυτά δεν έφταναν για να καταστήσουν τη Σύνοδο Κορυφής διαφορετική από τις άλλες, η Ευρώπη -παρά την επίδραση που θα έχει η πανδημία στις φτωχές χώρες- εξακολουθεί να μην έχει συνεκτική πολιτική στην μετανάστευση, στην ασφάλεια ή στην άμυνα.

Πάνω από όλα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής συνέπεσε με κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ να αμφισβητούν τις ίδιες τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ένωση: το κράτος δικαίου, το οποίο περιλαμβάνει μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και η αλληλεγγύη.

Τι ιδανική ευκαιρία θα ήταν να συνδεθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης με την τήρηση των αρχών που υποτίθεται ότι είναι το σήμα κατατεθέν της ΕΕ.

Αντιθέτως, το επίκεντρο της Συνόδου ήταν η δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού πακέτου ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης, όχι να αποφασιστεί η μελλοντική της κατεύθυνση. Τα ποσά είναι τεράστια.

Πολύ σύντομα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε δύο πακέτα. Το ειδικό έκτακτο ταμείο ανάκαμψης Επόμενης Γενιάς της ΕΕ, αξίας 750 δισ. Ευρώ και αποτελούμενο από επιχορηγήσεις και δάνεια, είναι σχεδιασμένο να οδηγήσει τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, να σταθούν πάλι στα πόδια τους το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ, ο MFF για την περίοδο 2021-2027, αντιστοιχεί σε 1,074 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν για ενίσχυση άνω των 1,8 τρισ. ευρώ.

Κάθε ηγέτης θα μπορούσε να επιστρέψει στη χώρα του έχοντας κάτι να δείξει στους ψηφοφόρους του.

Και μην ξαφνιάζεστε αν καυχηθούν για αυτό. Ακολουθεί μια αναφορά στο κράτος δικαίου στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου. Βασισμένο σε αυτό το πλαίσιο, θυα θεσπιστεί ένα καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού και της Επόμενης Γενιάς ΕΕ”. Θα εξαρτηθεί από την Κομισιόν εάν θα προτείνει μέτρα. Τουλάχιστον δεν θα υπάρξει ομοφωνία, που σημαίνει ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις με βέτο.

Ωστόσο, δεδομένης της εξαιρετικής περίστασης με την Σύνοδο Κορυφής, τρία πράγματα ξεχωρίζουν.

Το πρώτο είναι οι αυξημένες εξουσίες της Κομισιόν. Θα επιτραπεί τώρα να εκδοθεί κοινό χρέος, κάτι που η Γερμανία θα είχε εμποδίσει εάν δεν ήταν ο κορονοϊός. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα βήμα προς την περαιτέρω ενοποίηση.

Το δεύτερο είναι ο ρόλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Τι τύχη που η Γερμανία ανέλαβε το τιμόνι της ΕΕ στην εκ περιτροπής προεδρία, την 1η Ιουλίου. Η Merkel, της οποίας η εξουσία στο εσωτερικό της χώρας και στην ΕΕ έχει αυξηθεί χάρη στην ήρεμη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της, ήταν αποφασισμένη να βρεθεί ενότητα μέσω συμβιβασμών, ακόμη κι αν ορισμένοι από αυτούς ήταν δυσάρεστοι.

Το τρίτο είναι ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέδειξαν ότι η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για την ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Merkel, έπρεπε ο κάθε ένας εκ των δύο να κάνει παραχωρήσεις για το πακέτο της Επόμενης Γενιάς της ΕΕ. Η Merkel είχε προχωρήσει νωρίτερα σε παραχωρήσεις επιτρέποντας ένα συγκεκριμένο ποσό να κατανεμηθεί σε επιχορηγήσεις. Ο Maccron αποδέχτηκε ότι κάποια θα εκταμιευθούν με τη μορφή δανείων.

Ο διάβολος όπως πάντα είναι στις λεπτομέρειες και στην εφαρμογή. Το κείμενο συμπερασμάτων 67 σελίδων της Συνόδου επιμένει ότι οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και ότι θα υπάρξει αυστηρή εποπτεία για το πώς εκταμιεύονται τα κεφάλαια.

Το πιο αποκαλυπτικό είναι η σειρά προτεραιοτήτων του επόμενου MFF. Ο πρώτος τίτλος είναι “ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιοποίηση”, και ακολουθεί ο “συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες”. Άλλοι τίτλοι όπως “μετανάστευση και διαχείριση συνόρων”, “ασφάλεια και άμυνα”, και “γειτονιά και κόσμος”, δεν έτυχαν μεγάλης προσοχής.

Εν ολίγοις, με τόση μεγάλη έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη και τόση λίγη έμφαση στην μελλοντική της κατεύθυνση, η Ευρώπη ως στρατηγικός πολιτικός παράγοντας έχει αναβληθεί μία ακόμη φορά.

Πηγή: Carnegie Europe

 

Share This