Η γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την πολιτεία, είναι ασφαλώς το μεγάλο ζητούμενο των ημερών. Αποτελεί ωστόσο και μια σημαντική ευκαιρία για να αναμετρηθούμε εκ νέου με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και να θέσουμε από τώρα τις βάσεις για μια ανάπτυξη βιώσιμη και συμπεριληπτική.

Αυτό με τη σειρά του, μας φέρνει αντιμέτωπους με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής δικαιοσύνης που είναι προϋπόθεση για μια ανάπτυξη με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο. Πόσο μάλλον σήμερα που η ένταση με την Τουρκία δημιουργεί αβεβαιότητες ως προς τις παραδοσιακές οδούς ανεφοδιασμού από τις οποίες εξαρτάται η χώρα μας, ενώ η κλιματική κρίση επιταχύνει τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών για τη μετάβαση σε “καθαρότερες” μορφές ενέργειας.

Το φυσικό αέριο είναι μια τέτοια εναλλακτική, αφού συγκρινόμενο με όλα τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα, περισσότερο οικονομικό και ενεργειακά αποδοτικό. Στην Ελλάδα το φυσικό αέριο είναι ταυτισμένο με τη ΔΕΠΑ, την εταιρεία που δημιούργησε από το μηδέν τα δίκτυα και τις υποδομές για την προσφορά του.

H ΔΕΠΑ είναι έτοιμη να διασφαλίσει την αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας με καθαρή και φθηνή ενέργεια στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά και των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η δρομολογημένη απόσυρση του λιγνίτη.

Κύριοι άξονες της στρατηγικής της ΔΕΠΑ στη νέα εποχή είναι αφενός, η μετατροπή της από εταιρεία αερίου σε εταιρεία ενέργειας με καθετοποιημένη λειτουργία και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της στη βασική της εμπορική δραστηριότητα. Αφετέρου, η πρωτοπορία στην υιοθέτηση νέων δραστηριοτήτων και η επέκταση της δραστηριότητάς της εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Στη βάση αυτή, ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο μετασχηματισμός τους ομίλου σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες (Εμπορίας, Υποδομών, Διεθνών Έργων), με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναλαμβάνει πλέον το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν την προμήθεια και την εμπορία του φυσικού αερίου. Ενώ τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία επιταχύνει τους ρυθμούς της σε όλα τα μέτωπα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εκσυγχρονίζει τις λειτουργίες της, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για την απολιγνιτοποίηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ενισχύει συστηματικά την εμπορική της θέση, πολλαπλασιάζοντας και διαφοροποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Με στοχευμένες επενδύσεις και την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής, όπως το small scale LNG (μικρής κλίμακας Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία δίνει την δυνατότητα να επεκταθεί σταδιακά η χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, η εταιρεία μεριμνά για την εξάπλωση της αεριοκίνησης σε κάθε γωνιά της χώρας, αναπτύσσοντας μεθοδικά ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (FISIKON). Το φυσικό αέριο – ένα ιδιαίτερα οικονομικό και συνάμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο – έχει μπει για τα καλά στη ζωή των οδηγών (επαγγελματιών και μη), καθώς όλο και περισσότεροι το επιλέγουν για να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί -μέσω του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Poseidon Med II- στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τη ναυτιλία και τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Επιπλέον, η εταιρεία εντείνει τις διεθνείς δραστηριότητές της (IGB, Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, EastMed,), εξασφαλίζοντας επάρκεια ανεφοδιασμού και την απεξάρτηση της χώρας μας από τις ενεργειακές οδούς που διέρχονται από τουρκικό έδαφος, καθιστώντας ταυτόχρονα, την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, κατάφερε να μειώσει σημαντικά το κόστος του φυσικού αερίου αγωγού για τη χώρα μας και να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της, ενισχύοντας τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσα, μάλιστα, στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, επαναδιαπραγματευόμενη με επιτυχία τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας που έχει συνάψει με τους ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού.

Και φυσικά, η εταιρεία προετοιμάζεται ήδη από σήμερα για την επόμενη μέρα της “καθαρής” ενέργειας, δρομολογώντας την είσοδό της στις ΑΠΕ, αλλά και σε αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, προετοιμάζοντας κατάλληλα τα δίκτυά της για την υποδοχή τους.

Η ΔΕΠΑ μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο που θα αναπτύξει το κατάλληλο πλαίσιο και θα κινητοποιήσει επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κ. Ξιφαράς, είναι ένας από τους 18 Co-Chairs της Συμμαχίας και ο μοναδικός εκπρόσωπος ελληνικής εταιρίας στον κρίσιμο αυτόν φορέα.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που η εξελισσόμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών ομίλων του εσωτερικού και του εξωτερικού και είναι βέβαιο ότι θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς φέρνει νέες μεγάλες επενδύσεις και αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών.
Παρουσιάζοντας τους στόχους της νέας εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε:

“Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο βασικός προμηθευτής της Ελλάδας με φυσικό αέριο και ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου έχει ρόλο κλειδί στην ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας. Η εταιρεία είναι παραπάνω από έτοιμη να καλύψει το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση που δημιουργεί η απόσυρση του λιγνίτη, ενώ μέσα από το φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο που υλοποιεί, διευρύνει τη διείσδυση και τις χρήσεις του φυσικού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της χώρας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ταυτόχρονα, με την πλούσια ενεργειακή διπλωματία που αναπτύσσει και τα μεγάλα διεθνή έργα στα οποία πρωτοστατεί, εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και συνεισφέρει στη γεωπολιτική της αναβάθμιση. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και τολμηρές πρωτοβουλίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εδραιώνει την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά ενέργειας και εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.”

 

Share This