Η Facebook Inc. πολεμά τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να της παραδοθούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που η εταιρεία υποστηρίζει ότι περιλαμβάνουν πολύ ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες στην αντιμονοπωλιακή έρευνα που διεξάγει.

Η εταιρεία αμφισβητεί το αιτήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε καταθέσει νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ για εσωτερικά έγγραφα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ΕΕ από το να στοιχειοθετήσει υποθέσεις εναντίον της εταιρείας για τις διαφημίσεις της και την χρήση των δεδομένων.

Το Facebook καλείται να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, αλλά «ο εξαιρετικά ευρύς χαρακτήρας» των αιτημάτων της ΕΕ θα το ανάγκαζε «να παραδώσει κυρίως άσχετα έγγραφα που δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες της επιτροπής», δήλωσε ο Τιμ Λαμπ, δικηγόρος του Facebook.

Η ΕΕ άρχισε να εξετάζει την πλατφόρμα πωλήσεων του Facebook και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τις εφαρμογές από το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής έρευνας που διεξάγει στις εταιρείες του διαδικτύου. Η υπόθεση προστίθεται στην έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Amazon.com Inc. συγκεντρώνει δεδομένα μέσω της πλατφόρμας της από τους εμπόρους λιανικής. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν υπό την απειλή προστίμου να ζητήσουν από τις εταιρείες την παροχή εγγράφων στα οποία αναφέρονται συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Ιατρικές πληροφορίες

Οι λεπτομέρειες που ζήτησε η ΕΕ τον Μάιο περιλαμβάνουν «εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως ιατρικές πληροφορίες υπαλλήλων, προσωπικά οικονομικά έγγραφα και προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τα μέλη των οικογενιών των εργαζομένων», δήλωσε ο Λαμπ. «Πιστεύουμε ότι τέτοια αιτήματα θα πρέπει να εξεταστούν από τα δικαστήρια της ΕΕ».

Η ΕΕ είπε στο Facebook να αναζητήσει εσωτερικά email και άλλα έγγραφα που ανέφεραν περίπου 2.500 όρους αναζήτησης, όπως «μεγάλο ερώτημα», «κλείσιμο» και «δεν είναι καλό για εμάς» οι οποίοι θα «ψάρευαν» επίσης προσωπικές επικοινωνίες υπαλλήλων και αξιολογήσεις εργασίας και ασφάλειας εκτός του πεδίου οποιασδήποτε έρευνας, σύμφωνα με ένα πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας

Η Κομισιόν στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «θα υπερασπιστεί την υπόθεσή της στο δικαστήριο», προσθέτοντας ότι η έρευνά της σχετικά με την «πιθανή μονοπωλιακή συμπεριφορά» του Facebook βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσωρινά μέτρα

Το Facebook ζητά από το δικαστήριο να εγκρίνει προσωρινά μέτρα που θα σταματούσαν το αίτημα της ΕΕ για τα δεδομένα ακόμη και πριν το δικαστήριο αποφασίσει για την υπόθεση, σύμφωνα με τις καταθέσεις που έγιναν στις 15 Ιουλίου.

Η υποβολή της μήνυσης θα μπορούσε να επιβραδύνει τις έρευνες της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν ακόμα χαρακτηριστεί ως επίσημες έρευνες. Οι δικαστές έχουν απορρίψει προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να περιορίσει την ΕΕ ως προς τη συλλογή πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι η Qualcomm Inc. έχασε στη δικαστική προσπάθεια να αποτρέψει αίτημα πληροφοριών από την ΕΕ όπως και την προσπάθεια να εκδοθεί μια προσωρινή απόφαση το 2017 για να αναστείλει τη διαταγή παράδοσης πληροφοριών. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο άνω του 1 δισ. ευρώ σε αντιμονοπωλιακά πρόστιμα. Οι εταιρείες τσιμέντου επίσης έχασαν στην προσπάθειά τους το 2014 να σταματήσουν τα αιτήματα παροχής δεδομένων τα οποία είχαν χαρακτηρίσει «αποστολές ψαρέματος».

Πηγή: Bloomberg

 

Share This