Η κεντρική τράπεζα της Τουρκία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του έτους σε μία ένδειξη ότι δεν θα βιαστεί να επιστρέψει στις μειώσεις των επιτοκίων της μετά το “διάλειμμα” των τελευταίων δύο μηνών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα περιμένει οι τιμές καταναλωτή να εμφανίσουν άνοδο 8,9% στο τέλος του έτους σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 7,4%, όπως δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Murat Uysal στην παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για τον πληθωρισμό.

Για το τέλος του 2021 η κεντρική τράπεζα περιμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 6,2%, μέγεθος επίσης ανοδικά αναθεωρημένο από την προηγούμενη εκτίμηση για 5,4%

Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα είναι αρνητικό για το υπόλοιπο του έτους σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση του κορονοϊού έχουν πλήξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδηγώντας σε άνοδο τον πληθωρισμό, ανέφερε ο Uysal.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει συνολικά εννέα διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της, “κόβοντας” συνολικά 1.575 μονάδες βάσης.

 

Share This