Του Marc Ashworth

Υπάρχει ένας νέος παίκτης στην αγορά χρέους. H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εκδώσει ό,τι πιο κοντινό έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε ένα πραγματικό “ευρωομόλογο” προκειμένου να πληρώσει για το νέο ταμείο ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Αυτή θα είναι μια πρόκληση για τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της πιστωτικής αγοράς: το γερμανικό bund.

Τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας αποτελούν εδώ και καιρό τον βασικό δείκτη ποιότητας στην Ευρώπη. Ισοδυναμούν με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (US Treasuries) ως ασφαλής εγγύηση -και θεωρούνται ουσιαστικά risk-free. Ωστόσο, τα νέα ομόλογα της ΕΕ, τα οποία θα πουλήσει και θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση και μάλιστα μια που θα καλωσορίσουν οι επενδυτές.

Τα bunds είναι πολύ ακριβά, με την απόδοσή των 10ετών τίτλων να είναι τόσο χαμηλή όσο το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, στο -0,5%. Η Κομισιόν αναμφισβήτητα θα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις στις νέες εκδόσεις και το ίδιο αίσθημα ασφάλειας. Το γερμανικό χρέος τιμολογείται με premium σε σχέση με άλλα ομόλογα της ευρωζώνης, αλλά αυτό πιθανότατα θα περιοριστεί τώρα που κάτι άλλο διατίθεται στην αγορά.

Μπορεί το Βερολίνο να μη φτωχύνει άμεσα, ωστόσο καλείται και πάλι να πληρώσει για μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές απαντήσεις στον κόσμο απέναντι στην κρίση του κορονοϊού -μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Γερμανία είναι η χώρα που πιθανότατα έχει μείνει πιο πίσω στην έκδοση χρέους για το έτος, σύμφωνα με τον στρατηγό αναλυτή της NatWest Markets, Giles Gale, ο οποίος βλέπει τις αποδόσεις των 10 ετών γερμανικών ομολόγων να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος το 2020. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού που συνεπάγεται από αυτό θα έχει αντίκτυπο.

Στο μεταξύ, το ομόλογο της ΕΕ κατά της πανδημίας, κερδίζει ήδη φίλους πριν καν την πρώτη του έκδοση. Η S&P Global Ratings το έχει περιγράψει ως “μια τομή για την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ”. Αυτό υποδηλώνει ότι η Επιτροπή μπορεί να διατηρήσει την τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση “AA” από την S&P. Η Moody’s Investors Service και η Fitch Ratings της απονέμουν “AAA”.

Έτσι, τα νέα ομόλογα μπορεί σταδιακά να πάρουν τον τίτλο του bund ως το σημείο αναφοράς για το χρέος. Η Amundi SA, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια επενδύσεων στην Ευρώπη, αναφέρει ότι τα ομόλογα “θα ενθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές να θεωρήσουν την ΕΕ ως ενιαίο σύνολο και όχι ως παζλ μεμονωμένων εκδοτών”.

Το πανδημικό χρέος θα έχει επίσης αξιοπρεπή ρευστότητα. Ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Michael Spies, εκτιμά ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εκδώσει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Το ποσό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά σχέδια, αλλά είναι σοβαρής κλίμακας. Σύντομα μπορεί να υπάρξουν παράγωγα που θα σχετίζονται με αυτό.

Και οι επενδυτές θα έχουν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράσει αυτά τα ομόλογα ως μέρος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Μέχρι το 50% κάθε έκδοσης μπορεί να αγοραστεί από την κεντρική τράπεζα, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με αυτό που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Το γερμανικό ομόλογο κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία του στην Ευρώπη

Ταυτόχρονα, η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη διάσημη “τσιφουτιά” της για τη στήριξη της αξίας των ομολόγων. Θα αντλήσει ένα ποσό ρεκόρ ύψους 200 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια φέτος, αντιστρέφοντας πολλά χρόνια μείωσης του συνολικού χρέους της και οδηγώντας τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ στο 77%. Προηγουμένως δεν ξεπερνούσε το 60%.

Ο κανόνας του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού -όπου ο προϋπολογισμός της Γερμανίας έπρεπε να εξισορροπεί τις δαπάνες με τα φορολογικά έσοδα – εξαφανίζεται γρήγορα. Το premium του bund μπορεί πλέον να μην είναι τόσο γενναιόδωρο εάν η ΕΕ αρχίσει να αρπάζει μερίδιο αγοράς.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This