Την ιδέα του να καθυστερήσουν οι επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικαλούμενος χωρίς στοιχεία ότι η διενέργεια της ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου θα είναι ευάλωτη σε απάτες.

«Η επιστολική ψήφος για όλους (και όχι μόνο για τους απόντες που είναι καλή), οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο αμφιλεγόμενες (σσ. αναφέρει «ανακριβείς και ευάλωτες σε απάτες») εκλογές στην ιστορία», αναφέρει ο Τραμπ σε σημερινό του tweet. «Θα προκαλέσουν μεγάλη αμηχανία (ντροπή) στις ΗΠΑ. Να καθυστερήσουν οι εκλογές έως ότου οι άνθρωποι να μπορούν να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια; »

Η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε πολλές πολιτείες να διευρύνουν τη δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου. Οι εργαζόμενοι στις δημοσκοπήσεις που συνήθως είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν αρνηθεί να στελεχώσουν εθελοντικά τους εκλογικούς χώρους λόγω φόβου μόλυνσης, ενώ οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διστακτικοί στο να σταθούν σε ουρές στα εκλογικά κέντρα.

Η ανάρτηση του Τραμπ έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των στοιχείων που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 32,9% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανέργιας διαμορφώθηκαν στα 1,434 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου.

Μετά το tweet του Αμερικανού Προέδρου το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό της ημέρας έναντι του ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου επίσης υποχώρησε ενώ οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν με πτώση τη συνεδρίαση.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι ο Τραμπ θα επεδίωκε την καθυστέρηση των εκλογών.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This