Το κυνήγι για αποδόσεις γίνεται δυσκολότερο από ποτέ για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος. Περίπου το 86% από την παγκόσμια αγορά ομολόγων, ύψους 60 τρισ. δολαρίων, που παρακολουθεί η ICE Data Services, διαπραγματευόταν με αποδόσεις που δεν ξεπερνούσαν το 2% -αναλογία ρεκόρ-, με περισσότερο από το 60% της αγοράς να αποδίδει λιγότερο από 1% στις 30 Ιουνίου.

Αυτό έχει σπρώξει τους επενδυτές σε τμήματα υψηλότερου κινδύνου, προκειμένου να βρουν εισόδημα, αναγκάζοντάς τους να δανείζουν σε επιχειρήσεις και χώρες χαμηλότερης ποιότητας. Μόλις το 3% του επενδύσιμου κόσμου των ομολόγων αποφέρει σήμερα αποδόσεις άνω του 5% -μερίδιο που πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό και αντιπροσωπεύει μια απότομη πτώση από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί προ διετίας περίπου.

«Η συμπεριφορά του κυνηγιού των αποδόσεων έχει γίνει πολύ πιο έντονη», σχολίαζε ο Matt King, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής πιστωτικών προϊόντων της Citigroup. «Αν είσαι συνταξιοδοτικό ταμείο ή ασφαλιστική εταιρεία, αναγκάζεσαι να κάνεις σκόντο στην ποιότητα και να πάρεις ακραία ρίσκα».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σχεδόν το 75% των ομολόγων διαπραγματευόταν με αποδόσεις άνω του 5%, ενώ οι αποδόσεις κάτω του 2% αποτελούσαν λιγότερο από το 10% της αγοράς. Αυτό ήταν προτού οι κεντρικές τράπεζες αντιδράσουν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, με το «τσεκούρι» στα επιτόκια και την εφαρμογή τεράστιων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων που άλλαξαν θεμελιωδώς το επενδυτικό τοπίο.

Στη φετινή κρίση της Covid-19, η Federal Reserve μείωσε και πάλι τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε διάφορα έκτακτα προγράμματα για να ενισχύσει ένα πρωτοφανές εύρος τίτλων -περιλαμβανομένων των ομολόγων junk και των δημοτικών χρεών. Οι επενδυτές περιμένουν πως θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα τόνωσης, είτε στη συνεδρίαση της Fed αυτής της εβδομάδας είτε στην επόμενη τον Σεπτέμβριο.

Μετά τον τελευταίο γύρο των παρεμβάσεων, οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών treasuries -που εξαιρούν δηλαδή τις προσδοκίες για τις κινήσεις στις τιμές καταναλωτή- έχουν μειωθεί κοντά σε χαμηλό οκταετίας. Αυτή η κίνηση «είναι η άμεση συνέπεια της στήριξης της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο κ. King. «Είναι η βασική δύναμη που ωθεί τους επενδυτές να στραφούν μαζικά σε τίτλους υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε.

Πηγή: The Financial Times

Share This