Του Lionel Laurent

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ αποτελεί το αποκορύφωμα του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Αλλά η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην ήπειρο είναι μια θλιβερή υπενθύμιση της πιο άμεσης επιδημιολογικής απειλής. Αν και δεν πρόκειται ακόμη για ένα δεύτερο κύμα, είναι μια σοβαρή δοκιμή των κυβερνητικών στρατηγικών για την αποφυγή του.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην περιοχή με τον ταχύτερο ρυθμό από την άρση των αυστηρών μέτρων του lockdown, αν και ο συνολικός αριθμός τους παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την κορύφωσή τους τον Απρίλιο.

Στην Ισπανία, τα νέα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν σχεδόν τα 1.000 την περασμένη εβδομάδα, λόγω τοπικών εξάρσεων σε περιοχές όπως η Αραγονία και η Καταλονία, όπου τα νυχτερινά κλαμπ έκλεισαν και εφαρμόστηκαν περιορισμοί στα μπαρ.

Τι μας λέει η Ισπανία για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί σοκ, δεδομένων των επιδημιολογικών επιπτώσεων της χαλάρωσης των lockdowns. Είναι φυσικό ο κόσμος να μετακινείται περισσότερο όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και αυτό δίνει περισσότερες ευκαιρίες στον κορονοϊό να μεταδοθεί. Ακόμα κι αν τα γραφεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ακόμη πολύ κόσμο, οι ευρωπαϊκοί δρόμοι είναι γεμάτοι από καταναλωτές που θέλουν να ψωνίσουν, να φάνε ή να πιουν. Τα δεδομένα κινητικότητας της Google δείχνουν ότι οι μετακινήσεις των ανθρώπων έχουν επιστρέψει σχεδόν στα προ κορονοϊού επίπεδα σε περιοχές όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Λομβαρδία της Ιταλίας.

Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού από τους οικονομολόγους της Bank of America υποδηλώνουν ότι έχει επιστρέψει στο περίπου 1 ή και πάνω από αυτό σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο θα τον διαδώσει κατά μέσο όρο σε περισσότερα από ένα άλλα άτομα.

opinion

Μέχρι στιγμής, η εγρήγορση των δημόσιων αρχών ήταν ενθαρρυντική. Ενώ κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει το εάν τα νυχτερινά κέντρα στην Καταλονία θα έπρεπε να έχουν ανοίξει ξανά, δεν μπορεί να κατηγορήσει γενικά τις κυβερνήσεις ότι “υπνοβατούν” προς μια νέα κρίση δημόσιας υγείας.

Η νέα εκτεταμένη άρση των περιορισμών στην Ισπανία και το Βέλγιο είναι ανησυχητική, αλλά τα μικρότερα “έξυπνα lockdowns” ήταν εξίσου αποτελεσματικά σε πόλεις και περιοχές στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Αυτή είναι η απόδειξη της βελτίωσης των εργαλείων παρακολούθησης ιών από την κορύφωση της επιδημίας. Και η χρήση μάσκας προσώπου, που αρχικά απέφευγαν πολλές χώρες, τώρα επιβάλλεται με σύνεση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Λιγότερο καθησυχαστικά είναι τα σημάδια της κόπωσης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Οι στατιστικές στην Ισπανία δείχνουν ότι οι νέοι στα 20 και τα 30 τους αποτελούν βασική πηγή νέων μολύνσεων, καθώς ο ζεστός καιρός, η περίοδος των διακοπών και το άνοιγμα των μπαρ και εστιατορίων έχουν κάνει τους κινδύνους μετάδοσης να φαίνονται λιγότερο επείγοντες. Ενώ οι νέοι είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι στις χειρότερες εκδηλώσεις του Covid-19, οι κυβερνήσεις έχουν δίκιο να ανησυχούν για την ικανότητά τους να το μεταδίδουν. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους νέους να “είναι πιο προσεκτικοί”, προειδοποιώντας ότι τα μπαρ σε όλη τη Γαλλία θα μπορούσαν να κλείσουν ξανά.

opinion

Με τις κυβερνήσεις να είναι φυσικά απρόθυμες να κλείσουν εκ νέου τις οικονομίες τους, η ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μια αναζωπύρωση κρουσμάτων και νέα μέτρα lockdown εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στα τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα: Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία πραγματοποιούν τεστ σε τόσο ευρύ κλίμακα που μόνο περίπου το 1% από αυτά βγαίνουν θετικά στον κορονοϊό. Υπάρχουν όμως αδυναμίες. Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς, καθώς υποφέρουν από καθυστερήσεις και έχουν χαμηλή αποδοχή. Παράλληλα τα εργαστήρια για τα τεστ αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, πράγμα που σημαίνει ότι η παράδοση των αποτελεσμάτων γίνεται πιο αργή.

Αυτή η “νέα φυσιολογική κατάσταση” του να πρέπει να ανταποκρίνεσαι στον ιό σε καθημερινή βάση δεν θα ήταν ποτέ ένα εύκολο έργο και έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο ή θεραπεία, θα δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα για επιχειρηματικούς κλάδους όπως ο τουρισμός. Στην Ισπανία, η αναμενόμενη ροή τουριστών από το εξωτερικό θα επιβραδυνθεί μετά την επιβολή νέων μέτρων καραντίνας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία σε άτομα που επιστρέφουν από τη χώρα. Δεν ακολούθησαν την προσέγγιση αυτή όλες οι χώρες – η Γαλλία, για παράδειγμα, αποθαρρύνει μόνο τα ταξίδια στην Καταλονία – αλλά ο κίνδυνος αντίδρασης σε όλη την ΕΕ είναι πάντα παρών.

Συνολικά, ενώ υπάρχουν λόγοι για μικρή αισιοδοξία, η Ευρώπη δεν έχει ξεφύγει οριστικά από την απειλή ενός δεύτερου κύματος. Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, και ίσως έρχεται ένας ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This