Οι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές για το νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ακόμη και για αυτά που μεταξύ τους συμφωνούν, κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το POLITICO.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν προδιαγράφουν την πραγματική απόσταση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για την επίτευξη ενός κοινού πλαισίου συμφωνίας.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ πρέπει να νικήσουν την COVID-19, την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ένα ζήτημα για το οποίο ο σαστισμένος υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ήταν αμετακίνητος για την ύπαρξη συμφωνίας.

Η Πελόζι κατηγόρησε επίσης, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι “εμποδίζει” τις ενισχυμένες παροχές ανεργίας για δεκάδες εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ακριβή γλώσσα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μάρκ Μίντοους, περιγράφονται ως Δημοκρατικοί.

Η Πελόζι υποστηρίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία βρίσκονται σε σύγχυση για τις παροχές ανεργίας, ενώ οι Δημοκρατικοί είναι ενωμένοι στην υποστήριξή τους.

Ωστόσο, ο Μίντοους επεσήμανε ότι μόνο οι Δημοκρατικοί ψήφισαν κατά της εβδομαδιαίας παράτασης της παροχής των 600 δολαρίων στη Γερουσία, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Μνούτσιν έχουν διαθέσει τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ένα πλαίσιο συναίνεσης έστω “για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.”

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις χθεσινές συνομιλίες ως “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.”

Τα στελέχη των διαπραγματευτικών ομάδων εργάστηκαν χθες, ενώ οι φέροντες την ευθύνη διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων θα συναντηθούν πάλι σήμερα, σύμφωνα με τον Μίντοους, ο οποίος παραδέχτηκε τη δύσκολη κατάσταση δηλώνοντας: “Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μίας λύση, στο άμεσο χρονικό διάστημα.”

Από την άλλη μεριά και οι ηγέτες των Δημοκρατικών είχαν δυσκολία να προβλέψουν το χρόνο κατά τον οποίο, οι δύο πλευρές, θα επιτύχουν μία συμφωνία. “Θα είμαστε κοντά σε μία συμφωνία, όταν έχουμε μία συμφωνία,” δήλωσε η Πελόζι στη Μάρθα Ράντατζ και στην εκπομπή “This Week” του ABC News.

Στην εκπομπή “State of the Union,” του CNN,” το ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζιμ Κλάιμπερν δήλωσε στη Ντάνα Μπας ότι “[οι διαπραγματεύσεις] βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο σήμερα [χθες] σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, [ωστόσο] δε γνωρίζω πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία συμφωνία.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share This