Κάτω από το επίπεδο των 40 δολ/βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του (ΟΠΕΚ+) άρχισαν να τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, ενώ πολλές χώρες ανά τον πλανήτη προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορωνοϊό.

Ο ΟΠΕΚ+ θα παράγει ημερησίως περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια περισσότερα αυτόν τον μήνα σε σχέση με τον Ιούλιο καθώς αρχίζει να αναιρεί μέρος της μείωσης της παραγωγής, με τη Ρωσία να έχει ξεκινήσει να αυξάνει ελαφρά την παραγωγή της ήδη από τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου έρχεται την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα στην Καλιφόρνια, επιβάλλεται νέο lockdown στη Μανίλα και η Βικτόρια της Αυστραλίας κηρύσσεται σε κατάσταση συναγαρμού.

Στο μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου συνεχίζονται, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο να προαναγγέλλει μέτρα κατά λογισμικού που παράγεται από κινεζικές εταιρείες και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θέτει ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από τη βουτιά που είχε κάνει τον Απρίλιο, ωστόσο το ράλι σταμάτησε κοντά στα 40 δολ/βαρέλι, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ενίσχυσε τις ανησυχίες για ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Royal Dutch Shell και Exxon Mobil προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη στη ζήτηση πριν από του χρόνου.

Το WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,9% στα 39,91 δολ. Τον Ιούλιο είχε ενισχυθεί κατά 2,6%.

Το μπρεντ παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 0,7% στα 43,20 δολ.

Πηγή: Bloomberg

Share This