Το μεγαλύτερο deal της χρονιάς στην ιατρική βιομηχανία ανακοίνωσε η Siemens Healthineers με την εξαγορά της αμερικανικής Varian Medical Systems για περίπου 16,4 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Η γερμανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας προσέφερε 177,5 δολάρια ανά μετοχή για την αμερικανική εταιρεία που εδρεύει στο Palo Alto της Καλιφόρνια, προσφορά που είναι κατά 24% μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της, την Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Siemens Healthineers η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου και αύξησης κεφαλαίου.

Η συμφωνία θα δώσει στην Healthineers ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της θεραπείας του καρκίνου, όπου αυτή τη στιγμή έχει μικρή παρουσία. Η Siemens Healthineers εκτίμησε ότι η αγορά θα έχει θετικό αντίκτυπο στα κέρδη ανά μετοχή μέσα στους πρώτους 12 μήνες από την υλοποίησή της.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται πάνω από δέκα χρόνια σε τομείς όπως η ακτινοδιάγνωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι μετοχές της Varian έχουν σημειώσει μικρές μεταβολές φέτος, σε σύγκριση την άνοδο του 3,4% που έχει καταγραφεί στον δείκτη υγείας του S&P 500 , ενώ η χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται στα 13 δισ. δολάρια.

Η Healthineers θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ενός δανείου- γέφυρας ύψους 15,2 δισ. ευρώ από την μητρική της Siemens AG, καθώς και από την αύξηση κεφαλαίου εντός του χρόνου στην οποία δεν θα συμμετάσχει η μητρική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της Siemens στην Healthineers θα μειωθεί σε περίπου 72% από το 85%, ανέφερε η Siemens σε ανακοίνωσή της. Η προγραμματισμένη διάχυση (dilution) των ποσοστών της Siemens θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο της Healthineers στον γερμανικό δείκτη DAX.

Ο διευθυντής οικονομικών της Healthineers Γιοργκεν Σμιτς σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θα εξεταστεί το επόμενο έτος το ενδεχόμενο ένταξης της μετοχής στον δείκτη. «Δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο θέμα, αλλά κάτι που μπορούμε να δούμε το επόμενο έτος», ανέφερε ο Σμιτς.

Η Healthineers, που αποσχίστηκε από τη Siemens το 2018, έχει σημειώσει άνοδο κατά 2,7% φέτος, αυξάνοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 43,6 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,31 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφτασαν τα 461 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Η εταιρεία εκτιμά ότι τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν μεταξύ του 1,54 ευρώ και 1,62 ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μπερντ Μόνταγκ είχε δηλώσει στο τέλος του 2019 ότι η επόμενη εξαγορά της εταιρείας θα είναι «κάτι κοντινό».«Δεν πρόκειται να αρχίσουμε να παρασκευάζουμε βηματοδότες για παράδειγμα, γιατί δεν ταιριάζει στο χαρτοφυλάκιό μας», είχε δηλώσει τότε ο Μόνταγκ.

Πηγή Bloomberg

 

Share This