Το σκάνδαλο της Wirecard AG θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί την οικονομική εποπτεία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στους Financial Times.

Η κατάρρευση της γερμανικής εταιρείας πληρωμών δείχνει ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής εποπτείας στις Βρυξέλλες ήταν μια «χαμένη ευκαιρία» και απαιτείται νέα ώθηση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και Επίτροπο οικονομικής πολιτικής της Κομισιόν.

«Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το σύστημα για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων καταστάσεις», είπε σε σημερινές δηλώσεις του στους FT προσθέτοντας ότι η ΕΕ εξετάζει επίσης την ενίσχυση των κανονισμών για τις ελεγκτικές επιτροπές.

Όταν η Wirecard υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας τον Ιούνιο μετά την εξαφάνιση 1,9 δισ. ευρώ μετρητών, το σκάνδαλο παραβίασε «και τις τρεις ευρωπαϊκές γραμμές άμυνας» για την προστασία των επενδυτών, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις: κανονισμοί και εταιρική διακυβέρνηση, ελεγκτές και εποπτεία από τις κρατικές αρχές.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε τους FT ότι οι προσπάθειες του που οδήγησαν στην αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) το 2017, αποδυναμώθηκαν από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγή Bloomberg

 

Share This