Της Alison Durkee

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι θα εφαρμόσει το σχέδιό του για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που η Microsoft δεν καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Αξίωσε δε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει και ένα “σημαντικό οικονομικό όφελος” για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να επιτρέψει την υλοποίησή της.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή την πρόθεσή του να απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί για το γεγονός ότι η πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ελέγχεται από κινεζική εταιρεία. Την ίδια ημέρα, δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν ότι η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς των δραστηριοτήτων του TikTok σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, με τη Wall Street Journal ειδικότερα να αναφέρει επίσης ότι ο Τραμπ αντιτίθεται στην εξαγορά.

Την Κυριακή, ωστόσο, η Microsoft, σε ανάρτηση στο επίσημο blog της, ανέφερε ότι κατόπιν συνεννόησης με τον Αμερικανό πρόεδρο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του TikTok, υποδηλώνοντας ότι οι αντιρρήσεις του Τραμπ για την ενδεχόμενη εξαγορά έχουν καμφθεί.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι “[δεν] τον πειράζει” εάν η Microsoft -ή κάποια άλλη “μεγάλη” και “πολύ αμερικανική εταιρεία”- εξαγοράσει το TikTok, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα “κλείσει” την εφαρμογή “γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου” εάν έως τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ακόμη ότι θα προτιμούσε η Microsoft να εξαγοράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του TikTok, και όχι απλώς ένα ποσοστό της εταιρείας.

Ο Τραμπ αξίωσε επίσης “ένα πολύ σημαντικό μέρος” των χρημάτων που θα καταβάλει η Microsoft για το TikTok “να πάει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή θα επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας”.

Ο Τραμπ παρομοίασε την υποτιθέμενη αξίωση του υπουργείου Οικονομικών από τη συμφωνία για το TikTok με τη σχέση ιδιοκτήτη-μισθωτή, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λάβει τη “ανταμοιβή” η κυβέρνηση και αν θα είναι με τη μορφή φορολογίας ή άμεσης πληρωμής.

Το TikTok είναι “ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν είναι σημαντικό στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν δεν έχει την έγκριση των ΗΠΑ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ τη Δευτέρα. “Επομένως, πρόκειται να ‘κλείσει’ στις 15 Σεπτεμβρίου, εκτός και εάν η Microsoft ή κάποιος άλλος καταφέρει να το εξαγοράσει και να καταλήξει σε μια συμφωνία, μια κατάλληλη συμφωνία ώστε το υπουργείο Οικονομικών … να λάβει πολλά χρήματα”.

Η τρέχουσα εκτιμώμενη αποτίμηση του TikTok ανέρχεται στα 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν τον Ιούλιο επενδυτές της ByteDance (σ.μ. είναι η κινεζική μητρική εταιρεία) οι οποίοι σκέφτονταν να εξαγοράσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απειλή του Τραμπ ότι θα απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok αποτελεί το αποκορύφωμα του αυξανόμενου πολιτικού ελέγχου της κινεζικής πλατφόρμας και του τρόπου με τον οποία διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών της, καθώς η εφαρμογή βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με έρευνα της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ (CFIUS).

Το TikTok υποστηρίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του είναι ασφαλή. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για να καθησυχάσει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανακοίνωση δημιουργίας ενός νέου Κέντρου Διαφάνειας και Εταιρικής Υπευθυνότητας στο Λος Άντζελες, το οποίο θα επιτρέπει στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις πολιτικές και τον κώδικα της εταιρείας.

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ByteDance, Zhang Yiming, ανέφερε ότι η μητρική εταιρεία της πλατφόρμας αντιτίθεται στις πιέσεις να πωλήσει το TikTok και ότι “εργάζεται όλο το 24ωρο αλλά και υπερωρίες τις τελευταίες εβδομάδες” προκειμένου να εξαλείψεις τις συνεχιζόμενες ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά τη δραστηριότητά της.

Εάν, βέβαια, ο Τραμπ τελικά πραγματοποιήσει την απειλή του κατά του TikTok στις 15 Σεπτεμβρίου, η πρωτοφανής αυτή κίνηση θα μπορούσε να υλοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ θα μπορούσε είτε να αναγκάσει το TikTok μέσω της CFIUS να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ώστε να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την επιρροή της Κίνας, είτε να κάνει χρήση της “λίστας οντοτήτων” του υπουργείου Εμπορίου και να αναγκάσει την Apple και την Google να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα app stores τους.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο Τραμπ απαγορεύσει το TikTok, οι συνεργάτες του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον έχουν προειδοποιήσει ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει νομικές δυσκολίες – ακόμη και τον κίνδυνο να στρέψει εναντίον του νέους ψηφοφόρους που χρησιμοποιούν φανατικά την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή Forbes

 

Share This