Όμως ένας απροσδόκητα μεγάλος αριθμός επιβατών που είχαν ήδη κλείσει, εξακολουθούν να σχεδιάζουν να πάνε στην Ισπανία. Το ίδιο γίνεται και με την Πορτογαλία, παρά την υποχρέωση για καραντίνα με την επιστροφή τους.

Τα παραπάνω σίγουρα αποτελούν μια… παρηγοριά για τη βιομηχανία ταξιδίων που ελπίζει ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή.

Όπως σχολιάζει η Φάλστεντ, αυτό μπορεί να αποτελεί και μια ένδειξη ότι ο κόσμος μαθαίνει να ζει με τον ιό κι ότι έχει συνηθίσει πλέον να κρατά αποστάσεις στα ταξίδια του. Ακόμα και η καραντίνα για κάποιους είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη εργάζονταν από το σπίτι τους και κάποιοι δεν θα γυρίσουν στα γραφεία τους πριν το 2021.

Η TUI AG, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδιωτικών πακέτων στον κόσμο, αναφέρει ότι πολλοί Βρετανοί αλλάζουν τις διακοπές τους στην Ισπανία και κλείνουν για Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook παραμένει αβέβαιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ταξιδίων. Κάποιοι δεν θέλουν να κλείσουν πακέτο με διαμονή σε ξενοδοχείο, οπότε στρέφονται στην ενοικίαση μέσω πχ. Airbnb, καθώς έτσι μπορούν να είναι πιο απομονωμένοι στις διακοπές τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για ένα πιθανό νέο κύμα κορωνοϊού, μπορεί να πλήξουν τη ζήτηση και μετά το καλοκαίρι. Οι κρατήσεις για φθινόπωρο και χειμώνα φαίνονται υποσχόμενες, η EasyJet, ωστόσο, αναφέρει πως , αν και τα πρώιμα σημάδια είναι καλά για τις περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως τα Χριστούγεννα, τα πράγματα είναι πιο θολά για το σύνολο της χειμερινής περιόδου.

Ίσως πάντως η τωρινή – έστω και περιορισμένη – αύξηση της ζήτησης να αντανακλά το γεγονός ότι οι απελπισμένοι παραθεριστές επωφελούνται από αυτό που αντιλαμβάνονται ως ένα διάλειμμα πριν επιβληθούν περισσότερες απαγορεύσεις για τα ταξίδια ή πριν το δεύτερο κύμα πανδημίας. Κι αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης. Προς το παρόν, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να απολαύσουν έστω κι αυτή την πρόσκαιρη ανακούφιση σε ένα καλοκαίρι που από όλους χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο όλων των εποχών για τη βιομηχανία του τουρισμού.

Πηγή Bloomberg

 

Share This