Ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην πώληση κι άλλων μετοχών αξίας 3,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Οι πωλήσεις αυτές αποτελούν μέρος του κανόνα 10b5-1 που θεσπίστηκε από την SEC το 2000 και ο οποίος επιτρέπει σε insiders εισηγμένων εταιρειών να καταρτίσουν σχέδιο trading για την πώληση μετοχών που κατέχουν. Ο κανόνας 10β-5, που δημιουργήθηκε βάσει του νόμου περί κινητών αξιών του 1934, ο οποίος είναι ο κύριος φορέας για τη διερεύνηση απάτης σε τίτλους.

Επιτρέπει σε βασικούς μετόχους να πουλήσουν έναν προκαθορισμένο αριθμό μετοχών σε προκαθορισμένο χρόνο.

Πολλά εταιρικά στελέχη χρησιμοποιούν τον κανόνα 10b5-1 για την αποφυγή κατηγοριών για insider trading.
Nωρίτερα μέσα στο 2020, ο Μπέζος είχε πουλήσει μετοχές αξίας άνω των 4,1 δισ. δολ., έτσι οι νέες πωλήσεις ανεβάζουν την συνολική αξία τους στα 7,2 δισ. δολάρια . Ο ίδιος κατέχει πάνω από 54 εκατ. μετοχές της Amazon αξίας άνω των 170 δισ. δολ. και αυτό τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη.

Παλιότερα ο Μπέζος είχε ανακοινώσει ότι θα πουλά κάθε χρόνο μετοχές της Amazon άξιας ενός δισ. για να χρηματοδοτεί την εταιρεία διαστημικών εξερευνήσεων, Blue Origin, η οποία του ανήκει.

Πάντως, όπως σημειώνει το CNBC, οι νέες πωλήσεις έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του Μπέζος ενώπιον της της επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού, μετά από ανησυχίες για την αυξανόμενη δύναμη μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Facebook, η Apple και η Alphabet.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Amazon έχει ενισχυθεί κατά 73% φέτος, ενώ μόνο χθες σημείωσε άνοδο 2,1%.

 

Share This