Η θεαματική κατάρρευση της Wirecard AG δημιούργησε τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς των δανειστών της δηλαδή των ευρωπαϊκών τραπεζών που συναλλάσονταν μαζί της.

Ενώ μόνο τρεις από τους μεγαλύτερους δανειστές της γερμανικής εταιρεία πληρωμών έχουν αναφέρει κέρδη μέχρι στιγμής, όλοι χρειάστηκε να προχωρήσουν σε προβλέψεις για την έκθεσή τους στην Wirecard. Η Commerzbank AG και η ING Groep NV εκτίμησαν το μέγεθος της έκθεσής τους στα περίπου 175 εκατ. ευρώ η καθεμία, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ποσό που εντοπροσωπεύει πάνω από το μισό των κερδών τους για το δεύτερο τρίμηνο. Για την Credit Agricole SA η ζημιά που υπέστη υπολογίζεται στα περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Η Wirecard υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας τον Ιούνιο αφού παραδέχθηκε ότι τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε μετρητά που είχε καταγράψει στους ισολογισμούς της, δεν υπήρχαν. Το σκάνδαλο συνεχίζει να διευρύνεται από τότε και πλέον οι διαστάσεις που έχει λάβει «αγγίζουν» κορυφαίους πολιτικούς, ρυθμιστικές αρχές και ελεγκτικές εταιρείες.

Η Commerzbank, η Credit Agricole και η ING είναι μόνο τρεις από τις 15 τράπεζες που συγκρότησαν την κοινοπραξία που δάνεισε 1,75 δισ. ευρώ στην Wirecard, από τα οποία αντλήθηκε περίπου το 90% όταν κατέρρευσε η εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Άλλοι μεγάλοι δανειστές της Wirecard είναι η ABN Amro Bank NV και η Landesbank Baden-Wuerttemberg, με εκτιμώμενη έκθεση στα περίπου 180 εκατ. ευρώ η καθεμία. Οι Barclays Plc, DZ Bank AG και Lloyds Banking Group Plc εκτιμάται ότι έχουν έκθεση περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία.

Πηγή Bloomberg

 

Share This