Υπό παραίτηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Λιβάνου, λιγότερο από μια βδομάδα μετά από τις φονικές εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Βηρυτού.

Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, η παραίτηση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί έως το βράδυ της Δευτέρας, ενώ συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη, τρεις Υπουργοί (Ενημέρωσης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης) και επτά βουλευτές υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καθώς χιλιάδες Λιβανέζοι διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες έξω από το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, την στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, ο οποίος θεωρεί εαυτόν μεταρρυθμιστή, ανήλθε στην εξουσία μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο μήνες αφότου εν μέσω λαϊκής εξέγερσης έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Την κυβέρνηση Ντιάμπ απαρτίζουν κυρίως τεχνοκράτες, ενώ υποστηρίζεται από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και του πολιτικού και στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν.

Η επικείμενη παραίτηση της κυβέρνησης θα αναγκάσει τον Λίβανο να αναζητήσει τον τρίτο κατά σειρά πρωθυπουργό σε διάστημα μικρότερο του έτους, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τις επιδεινούμενες κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα σε διάφορα μέτωπα.

 

Share This