Περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας διαβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, λίγες μόλις ημέρες αφότου το τουρκικό νόμισμα έκανε ανώμαλη προσγείωση υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η λίρα είναι το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο τον Αύγουστο, καταγράφοντας πτώση περισσότερο του 4% σε σχέση με το δολάριο, επεκτείνοντας τις απώλειές της για το 2020 σε περισσότερο από 18%. Την Παρασκευή η ισοτιμία έκλεισε οριακά κάτω από το 7,28, ανακάμπτοντας ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για μέτρα με σκοπό να αναχαιτίσουν το κατακύλισμα του τουρκικού νομίσματος.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs αναθεωρήθηκαν στο 7,75, 8 και 8,25 για τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα, έναντι 7, 7,50 και 8 των προηγούμενων εκτιμήσεων. «Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για το ζευγάρι δολάριο-λίρα είναι ανοδικοί, δεδομένης της αύξησης των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στην Τουρκία, τα περιορισμένα αποθεματικά, το εξωτερικό χρηματοοικονομικό κενό και ένα μη συμβατικό μείγμα πολιτικής που συνεχώς εντείνεται», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman σε έκθεσή τους.

«Εν μέσω της περιορισμένης ρευστότητας του Αυγούστου, μια ασύμμετρη κίνηση στη λίρα θα εξακολουθεί να φέρνει τριγμούς στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές πιθανότατα σε κατάσταση συναγερμού για το επόμενο ντόμινο που θα έρθει ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Πηγή Bloomberg

 

Share This