Στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων εισήλθε ο Τιμ Κουκ, 9 χρόνια αφότου ο Στιβ Τζομπς παραιτήθηκε και παρέδωσε τα ηνία στον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple.

Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού ενισχύθηκε σχεδόν 5% την περασμένη εβδομάδα, ενώ κέρδη καταγράφει και σήμερα, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την κεφαλαιοποίησή της στην κατάρριψη ενός ορόσημου: να ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Η κεφαλαιοποίση της Apple ανερχόταν περί των 350 δισ. δολαρίων όταν απεβίωσε ο Τζομπς. Στο μεταξύ ο Κουκ έχει ενταχθεί σε ένα από τα πιο ελιτίστικα κλαμπ του κόσμου: η καθαρή του περιουσία έχει ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με του υπολογισμούς του Bloomberg Billionaires Index.

Ο ίδιος έχει δηλώσει το 2015 ότι σκοπεύει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του και έχει δωρίσει εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple και η προσωπική περιουσία του Κουκ αντικατοπτρίζουν την πορεία των μετοχών των FAANGs, ένα ιδίωμα που δεν υπήρχε καν στην εποχή του Τζομπς.

Η προσωπική περιουσία του Κουκ φυσικά και υπολείπεται με τις αντίστοιχες των ιδρυτών των Amazon, Facebook ή Google, ωστόσο ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο επικεφαλής της Apple είναι στέλεχος και δεν κατέχει τα τεράστια μετοχικά μερίδια που έχουν ο Τζεφ Μπέζος ή ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στις εταιρείες τους.

Έλαβε 560.000 μετοχές ως επιβράβευση κατά την πρώτη του ημέρα ως CEO. Χωρίς κάποια ξαφνική πτώση στην τιμή της μετοχής της Apple, ο Κουκ είναι έτοιμος να λάβει την ένατη ανταμοιβή του από την επιβράβευση αυτή αργότερα αυτό το μήνα.

Περίπου τα μισά από αυτά τα κέρδη πιθανότατα θα παρακρατηθούν ως φόροι, ωστόσο τα υπόλοιπα θα αυξήσουν την περιουσία του Cook κατά άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή κατέχει 847.969 μετοχές ή περίπου το 0,02% των μετοχών της Apple, αξίας περίπου 375 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από προηγούμενες πωλήσεις μετοχών, μερισμάτων και άλλες αποζημιώσεις πρόσθεσαν άλλα 650 εκατ. δολάρια στην προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, φέρνοντάς τον έτσι στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του αυτού του κόσμου.

Πηγή Bloomberg

 

Share This