Σε αναμονή τέθηκε το δάνειο των 765 εκατ. δολαρίων στην Eastman Kodak Co. σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωσή του προκειμένου να διερευνηθούν ισχυρισμοί για ατασθαλίες εκ μέρους της εταιρείας,

«Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για αδικήματα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», ανακοίνωσε ο επενδυτικός βραχίονας της αμερικανικής διοίκησης, η International Development Finance Corporation (DFC) σε μήνυμά της στο twitter. «Δεν θα προχωρήσουμε περαιτέρω, εάν διερευνηθούν οι ισχυρισμοί αυτοί.» Το Κογκρέσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνούν τη συμφωνία και το διοικητικό συμβούλιο της Kodak δήλωσε την Παρασκευή ότι ξεκινά επίσης μια επανεξέταση της συμφωνίας για το δάνειο.

Το δάνειο της αναπτυξιακής τράπεζας που ανακοινώθηκε στις 28 Ιουλίου ήταν το πρώτο του είδους του στο πλαίσιο του προγράμματος «Defence Production Act» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιτάχυνση της παραγωγής φαρμάκων και ειδικά εκείνων που θεωρούνται κρίσιμα για τη θεραπεία του Covid-19.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για το δάνειο είχε εκτοξεύσει τη μετοχή της εταιρείας σε επίπεδο μέχρι και +2.760%. Ωστόσο στον έλεγχο της συμφωνίας διαπιστώθηκε σύμφωνα με τις εταιρικές ανακοινώσεις ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Kodak είχαν αγοράσει επιπλέον μετοχές πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας. Επιπλέον οι αναλυτές έθεταν ερωτήματα για το κατά πόσο η Kodak έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε φαρμακευτική βιομηχανία μεγάλης κλίμακας. Το DFC είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι είχαν υπογράψει μόνο μια «επιστολή ενδιαφέροντος» και ότι ο οργανισμός εξακολουθούσε να ερευνά τη συμφωνία.

Την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας η μετοχή σημείωσε άνοδο 25% και 1.645.719 μετοχές της άλλαξαν χέρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών των 236.479 του προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας η μετοχή της Kodak από τα περίπου 2,60 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 60 δολάρια. Ωστόσο η μετοχή παρουσίασε έντονη μεταβλητότητα με αποτέλεσμα μία μέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας να σταματήσει 20 φορές η διαπραγμάτευσή της.

Σήμερα κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαπραγματεύσεων η μετοχή της βυθίζεται κατά 40%.

Πηγή Bloomberg

 

Share This