Του Mark Leonard

Η κρίση του κοροονοϊού στη Βρετανία ίσως τερματίσει την πολιτισμική διαμάχη που ξεκίνησε από το δημοψήφισμα του Brexit -το οποίο δίχασε τη χώρα μεταξύ των υπέρμαχων της παραμονής και της εξόδου από την ΕΕ, μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, μεταξύ όσων κατοικούν σε μικρές και σε μεγάλες πόλεις.

Πολλοί άνθρωποι έχουν δανείσει τις ψήφους τους στους Συντηρητικούς του Boris Johnson για πολιτιστικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι ήταν πιο κοντά στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στα οικονομικά θέματα. Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μια αναθεώρηση, καθώς οι ψηφοφόροι αναμένουν από την κυβέρνηση να φερθεί κατάλληλα.

Αντίθετα, τόσο οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ όσο και της εξόδου, είναι ανοιχτοί σε μια αριστερή εγχώρια ατζέντα και σε μεγαλύτερη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους -ζητήματα στα οποία οι Εργατικοί είναι συνήθως ισχυροί.

Ο κορονοϊός έχει οδηγήσει τους ψηφοφόρους να υιοθετήσουν μια πιο σκοτεινή άποψη για χώρες που προηγουμένως θεωρούνταν πιθανοί εμπορικοί μετά το Brexit, όπως τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τώρα έχουν καλύτερη άποψη για χώρες όπως η Γερμανία.

Το πεδίο της μάχης θα είναι “Red Wall defectors” -ψηφοφόροι που ψήφισαν τον Johnson στις γενικές εκλογές του 2019, αλλά οι οποίοι επανεκτιμούν τι έχει σημασία για αυτούς μετά το Brexit.

Μια πολιτική που είναι μοιρασμένη κατά μήκος των γραμμών των υπέρμαχων της εξόδου και της παραμονής, θα μπορούσε να εξαφανιστεί όσο γρήγορα εμφανίστηκε -αλλά οι Συντηρητικοί ίσως προσπαθήσουν να προκαλέσουν τους διχασμούς του 2016 που τους εξασφάλισαν το Brexit.

Πηγή ECFR

 

Share This