Μόνον το τουρκικό έθνος – και όχι κάποιος από τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα – μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει κυβέρνηση και πρόεδρο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε σχόλια του υποψηφίου προέδρου και τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη στήριξης της τουρκικής αντιπολίτευσης ώστε να νικήσει πολιτικά τον Ταγίπ Ερντογάν.

“Απορρίπτουμε σθεναρά μια τέτοια επιβολή”, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο πρακτορείο Anadolu, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο έδαφος της Δομινικανής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν δείχνουν άγνοια και έλλειψη σεβασμό στον τουρκικό λαό.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι είναι παράδοξο ένα πρόσωπο το οποίο έχει λάβει το χρίσμα για τη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος στις ΗΠΑ να κάνει τέτοια σχόλια.

Σε απόσπασμα βίντεο από συζήτησή του με μέλη της συντακτικής ομάδας των New York Times, από την περίοδο που ακόμη διεκδικούσε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι πολλών άλλων υποψηφίων, ο κ. Μπάιντεν είχε αναφέρει σχετικά με την Τουρκία και τον Τ. Ερντογάν: “Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία στην τουρκική ηγεσία τα οποία ακόμη υπάρχουν και να πάρουμε περισσότερα από αυτούς, να τους ενισχύσουμε ώστε να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, το σχόλιο Μπάιντεν σημαίνει: “Προσπαθήσαμε μέσω πραξικοπήματος στο παρελθόν και δεν τα καταφέρασμε. Τώρα λοιπόν ας αλλάξουμε μεθοδολογία και τακτική”.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν, που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο, καταδικάστηκαν και από το κεντροαριστερό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σε δηλώσεις καταδίκης των απόψεων Μπάιντεν προχώρησαν και ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ο επίσης προερχόμενος από το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν και νυν ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου Αλί Μπαμπατζάν.

 

Share This