Του Sergei Klebnikov

Παρότι ο S&P 500 απέχει μόλις μερικές μονάδες από ένα νέο ιστορικό υψηλό, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι -όπως η καθυστέρηση του νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού ή η αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ- που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου ή ακόμα και να οδηγήσουν σε διόρθωση του δείκτες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς υπάρχει διαφωνία όσον αφορά το ύψος του νέου προγράμματος στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, και ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη έως ότου υπάρξει συμφωνία, καθώς η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

“Η έλλειψη προόδου υποδηλώνει ότι το Κογκρέσο ενδεχομένως να έχει εξαντλήσει την αποφασιστικότητά του”, επισημαίνει η Bank of America, προσθέτοντας ότι “μόνο μια διόρθωση της αγοράς θα ξυπνούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τον δογματικό, ήσυχο ύπνο τους”.

Ο δεύτερος κίνδυνος για το χρηματιστήριο είναι το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από το Κογκρέσο, με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας να επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες για επιμήκυνση της εκλογικής διαδικασίας, την ψηφοφορία διά αλληλογραφίας ή την καταμέτρηση των ψήφων στις αμφίρροπες πολιτείες, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, εντείνοντας περισσότερο την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, “οι πολιτειακοί παράγοντες θα μπορούσαν να αρνηθούν να επιβεβαιώσουν τους εκλέκτορές τους” (σ.μ. ήτοι το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, που αποτελείται από προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων για κάθε πολιτεία και εκλέγει τον πρόεδρο), γεγονός που βάσει του Συντάγματος θα οδηγούσε στην εκλογή του προέδρου από το Κογκρέσο αλλά με μία ψήφο ανά πολιτεία, με αποτέλεσμα “οι Ρεπουμπλικανοί πιθανότατα να διατηρήσουν την πλειοψηφία”.

Ο τρίτος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα πάντα με την Bank of America, είναι να υπάρξει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ήδη, έξι υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη φάση των διευρυμένων κλινικών δομικών (σ.μ. δηλαδή στην τελική φάση ανάπτυξης), με ορισμένα να είναι έτοιμα για μαζική παραγωγή.

Όμως, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν προς το παρόν αποτιμήσει την “επιστροφή στην κανονικότητα” το 2021, προσθέτοντας ότι “πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος ένα πρώιμο εμβόλιο να πυροδοτήσει μια στροφή της επενδυτικής στρατηγικής από τις αμυντικές μετοχές προς τους κυκλικούς τομείς”.

“Τη στιγμή που κάποιοι ακολουθούν τη στρατηγική της αντιστάθμισης του εκλογικού αποτελέσματος, ίσως πρέπει να προετοιμαστείτε για τις αγοραστικές ευκαιρίες του τρίτου τριμήνου”, σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America στην πρόσφατη έκθεσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχικές αξίες έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα όπου υποχώρησαν τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας – παρότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της έως ότου ανακάμψει πλήρως. Πολλοί επενδυτές έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στο επόμενο έτους, ποντάροντας ότι κάποια στιγμή εντός του 2021 θα κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον, τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου σε μεγάλο βαθμό εξέπληξαν θετικά, καθώς αποδείχθηκαν καλύτερα των επενδυτικών προσδοκιών. Από τις 457 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα κέρδη για το β΄ τρίμηνο του έτους, σχεδόν το 82% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Στον αντίποδα, μόλις το 16% των εταιρειών ανακοίνωσαν κέρδη χαμηλότερα των προβλέψεων. Έτσι, ο S&P 500 την προηγούμενη εβδομάδα “φλέρταρε” με ένα νέο ιστορικό υψηλό, καθώς επιχείρησε σε “σπάσει” το προηγούμενο ρεκόρ του σε κλείσιμο, στις 3.386 μονάδες που σημείωσε τον Φεβρουάριο.

Εάν ο S&P 500 καταφέρει να σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ, θα έχει πετύχει την ταχύτερη ανάκαμψη μετά από βουτιά της τάξης του 30% στην ιστορία του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ned Davis Research.

Πηγή Forbes

 

Share This