Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά ο σχεδιασμός για τα κίνητρα και τις διατάξεις του νέου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ παράλληλα οριστικοποιείται (για να κατατεθεί στην Βουλή) η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν να εξειδικεύουν τις επιμέρους δράσεις τους προγράμματος ώστε να προσδιορίσουν τους δυνητικούς δικαιούχους και να εκδοθεί έγκαιρα η σχετική υπουργική απόφαση. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου η πλατφόρμα “my business” της ΑΑΔΕ να προσαρμοστεί στους κεντρικούς άξονες του νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής (με τα διευρυμένα κριτήρια σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους) θα προβλέπει τα εξής:

  • Θα χορηγηθούν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ
  • Θα ληφθεί υπόψιν και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή
  • Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρήσεις Για παράδειγμα, θα δίνεται βαρύτητα σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας (στην Πλάκα το Θησείο και το Μοναστηράκι) που μπορεί να πλήττονται περισσότερο από άλλα καταστήματα σε συνοικίες.
  • Θα αφορά και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ σε νησιά, που κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, όταν σχεδόν όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους κατέγραφαν άνοδο λόγω πανδημίας. Μεταξύ των ωφελημένων θα είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων σε τουριστικές περιοχές (τα λεγόμενα τουριστικά παντοπωλεία) , τα τουριστικά μαγαζιά που πωλούν souvenir προϊόντα ένδυσης αξεσουάρ κ.α., κοσμηματοπώλες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
Share This