Forum Forbes Bloomberg Auto Health Tech WebTV Αφιερώματα
Real Estate Είσοδος – Εγγραφή
DAX 12.920,66 +0,15%
CAC 4.971,94 +0,18%
Dow Jones 27.844,91 -0,31%
Nikkei 23.096,75 -0,83%
EUR / USD 1,18977
EUR / CHF 1,07638
Αναζήτηση Μετοχής ή Είδησης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 17:19 637,12 +0,43 +2,75 Τζίρος: 21,03 εκ€
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
cer.org.uk
Τρίτη, 18-Αυγ-2020 08:44
Οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη είναι πιο ανθεκτικές στον κορονοϊό;
Οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη είναι πιο ανθεκτικές στον κορονοϊό;

FacebookTwitterLinkedIn

Των John Springford και Simon Tilford

Όταν γραφόταν το άρθρο, οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξανόταν ξανά, μετά από το δεύτερο κύμα αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού. Στην Ευρώπη αντιθέτως, η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει και η πανδημία είναι υπό έλεγχο (αν και υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι τα κρούσματα αυξάνονται ξανά).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υποβάθμισε τη σοβαρότητα του ιού, κάλεσε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να λήξουν τα lockdowns πρόωρα (απελευθερώνοντας τους πολίτες, όπως το έθεσε), και απέτυχε να επεκτείνει επαρκώς τα τεστ για τον κορονοϊό και την ιχνηλάτηση των επαφών. Τασσόμενος υπέρ της επανέναρξης της οικονομίας αντί της καταπολέμησης του ιού, ο αμερικανικός πληθυσμός και η οικονομία ίσως ανακύψουν από την πανδημία πιο φτωχοί στην υγεία από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η συγκριτική επιτυχία τους δεν αποδίδεται μόνο στην καλύτερη ηγεσία, αλλά επίσης στο ευρωπαϊκό μοντέλο της μεγαλύτερης και πιο παρεμβατικής κυβέρνησης. Έχουν δίκιο; Και ναι και όχι.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλα, εύπορα κράτη φαίνεται να παρέχουν ένα καλύτερο δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και για ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Το Kurzarbeit (εργασία βραδείας διάρκειας) στην Ευρώπη, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις επιδοτούν μισθούς για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που συνδέονται με τις επιχειρήσεις, έχουν εμποδίσει την ανεργία να ανέβει για την ώρα. Στις ΗΠΑ, εκτινάχθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αλλά ο headline δείκτης της ανεργίας είναι παραπλανητικός. Πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι λογίζονται ως άνεργοι είναι στην πραγματικότητα σε καθεστώς αναστολής, και η προσωρινή επέκταση του επιδόματος ανεργίας –το οποίο λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή- έχει παράσχει γενναιόδωρη εισοδηματική στήριξη.

Η επείγουσα επέκταση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη παρείχε στους ανασφάλιστους Αμερικανούς πρόσβαση σε τεστ και θεραπεία, και έφερε τις ΗΠΑ πιο κοντά στον ευρωπαϊκό κανόνα της καθολικής κάλυψης. Δεν υπάρχουν χρεώσεις για το τεστ για τον κορονοϊό, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει για την θεραπεία για τους ανασφάλιστους (αν και οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τις υψηλές συν-πληρωμές ως συνήθως).

Ωστόσο οι κίνδυνοι από την πανδημία για τις ΗΠΑ είναι και άμεσοι και μακροπρόθεσμοι. Πολλές Πολιτείες έχουν αρχίσει ξανά τα lockdowns καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Περίπου το 1% των περιπτώσεων θα πεθάνει και άλλο 4%-5% θα μείνει με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Τα νέα lockdowns θα ανατρέψουν την ανάκαμψη στην απασχόληση και η πρόωρη απόσυρση της στήριξης των εισοδημάτων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα οδηγήσει σε αύξηση των χρεοκοπιών, ανεργία και φτώχεια. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση στην ανάγκη να επιβληθούν lockdowns από τις κυβερνήσεις και να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αφερέγγυες.

Το αμερικανικό σύστημα υγείας δεν λειτουργούσε καλά λίγο πριν από την πανδημίας: το προσδόκιμο ζωής είχε μείνει στάσιμο, παρά το ότι το κόστος είχε εκτοξευτεί. Εάν οι επιζήσαντες του κορονοϊού που έχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας δεν λάβουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια, πολλοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Η αμερικανική αγορά εργασίας δημιουργεί λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι ευρωπαϊκές: μετά από την Μεγάλη Ύφεση το αμερικανικό ποσοστό απασχόλησης άργησε να ανακάμψει, σε σχέση με το αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν την στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να επανεκπαιδεύσουν τους άνεργους και να τους βοηθήσουν να βρουν δουλειές που υπάρχουν.

Μια ηχηρή νίκη για τον Joe Biden στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ίσως του δώσει την εντολή να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών και αρρώστων Αμερικανών και να ενισχύσουν τη στήριξη για τους ανέργους, φέρνοντας τις ΗΠΑ πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η Ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση έχει καταδείξει σίγουρα τα πλεονεκτήματα των εύπορων κρατών και ένα υψηλό επίπεδο κατανομής των κινδύνων μεταξύ των χωρών. Αλλά στη δεκαετία μετά από την κρίση του ευρώ, η Ευρώπη έχει πληγεί από χρόνια μειωμένη ζήτηση, που είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας κατανομής του ρίσκου μεταξύ των κρατών-μελών: το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο ικανή από αυτή της Γερμανίας για να υποστηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους στη διάρκεια της πανδημίας.

Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την μεγαλύτερη κατανομή ρίσκου μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά είναι μικρό και περιορισμένο χρονικά, με τις μεταβιβάσεις μεταξύ των κρατών-μελών να ανέρχονται στο 2,8% του ετήσιου ΑΕΠ. Εάν η πανδημία τελειώσει γρήγορα, μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποτρέψει, τα χρέη της Νότιας Ευρώπης να περιορίσουν την ανάκαμψη της ζήτησης για εργασία. Αλλά καθώς συνεχίζεται η κοινωνική απόσταση, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και η ανεργία θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η μακροοικονομική κατανομή ρίσκου δεν είναι αρκετά αυτόματη, εκτός μέσω της ΕΚΤ, της οποίας ο ρόλος στο να διατηρήσει την εξυπηρέτηση χρέους χαμηλά, αμφισβητείται στη Γερμανία.

Εάν η πανδημία διαρκέσει, η αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική θα συνεχίσει να κυριαρχείται από τις αντίστοιχες ομοσπονδιακές τους αδυναμίες. Πριν από τον κορονοϊό, η μεγαλύτερη κατανομή ρίσκου σε ομοσπονδιακό επίπεδο ήταν δύσκολη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όποια πλευρά αποδειχθεί πιο ικανή να το κάνει –με τη συγκατάθεση των ψηφοφόρων- θα είναι η πιο σταθερή στις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή CER

 

Share This